Az idén már jár a 13. havi nyugdíj

A nemrégiben elfogadott szociális törvénnyel együtt módosultak a nyugdíjszabályok is: a gyesen lévő nagyszülők nyugdíjat is kaphatnak,  fokozatosan bevezetik a 13. havi nyugdíjat, és novembertől emelkedik az özvegyi nyugdíj.

Tizenharmadik havi nyugdíj

A kormányprogramnak megfelelően 2003-tól fokozatosan bevezetik a tizenharmadik havi nyugdíjat. A bevezetés évében az új ellátás összege a novemberben járó nyugdíj 25 százaléka.

A tizenharmadik havi nyugdíjra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek a nyugdíját a tárgyévet megelőzően állapították meg és novemberben is nyugellátásban részesülnek. Az átmeneti ideig járó ideiglenes özvegyi nyugdíj nem jogosít tizenharmadik havi nyugdíjra.

2003-ban mintegy 2,6 millióan kapnak kiegészítő nyugdíjat, amelynek átlagos összege 12 600 forint lesz.

Méltányossági nyugdíj

Méltányossági nyugdíjemelést 2002. júliusától lehet ismét igényelni. Tekintettel arra, hogy sokan élnek ezzel  a lehetőséggel, ezentúl a nyugdíjbiztosítás területi szerveinek vezetői is megállapíthatanak méltányossági nyugdíjat, illetve engedélyezhetik a nyugdíj méltányossági emelését. A törvénymódosítás szerint az aktív korú gyermekes özvegyek is részesülhetnek kivételes nyugdíjemelésben.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK