Kevés evázónak jár adókedvezmény

Az adókedvezmények érvényesítésével kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy az evázó egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadó törvény szerinti adókedvezményeket akkor érvényesíthetnek, ha van olyan összevonandó jövedelmük, amely után a személyi jövedelemadó rendszerében kell adózniuk. Az eva és az szja ugyanis két különböző adónem. Ebből következik, hogy az evabevallásban az egyszerűsített vállalkozói adó összegének csökkentésére szja-kedvezmények nem igényelhetők.

Összevonandó jövedelemnek tekintendő jellemzően a munkabér-jövedelem, az országgyűlési és helyi önkormányzati képviselői díjazás, a felügyelőbizottsági tagság után fizetett tiszteletdíj, a felhasználási szerződés, megbízási jogviszony alapján szerzett jövedelem. Ha tehát az egyéni vállalkozó a vállalkozási tevékenysége mellett egyéb tevékenységéből (pl. munkaviszony alapján történő munkavégzés, helyi önkormányzati képviselő) szerez szja-köteles jövedelmet, lehetősége nyílik az adókedvezmények, így a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény, a családi kedvezmény vagy az adójóváírás érvényesítésére.

Ellenkező esetben, ha az adózó kizárólag egyéni vállalkozói bevételt szerez, adóbevallási és adófizetési kötelezettséget kizárólag ha az eva rendszerében kell teljesítenie. Az egyszerűsített vállalkozói adó kiváltja ilyenkor egyebek mellett a személyi jövedelemadót is.

Az APEH álláspontja szerint:

  • az eva hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozónak ún. vállalkozói kivétje sincs, ilyen címen csak a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak lehet jövedelme, amennyiben nem választotta az átalányadót,
  • az evás adóalanyok esetében is szja-t kell fizetni a reprezentációs költség után, mivel az eva a reprezentációval kapcsolatos személyi jövedelemadót nem váltja ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK