Az arany után az ezüst lehet a nyerő

2009.03.03. 8:02

Túl nagyra nyílt az olló az arany és az ezüst árfolyama között, a két nemesfém jegyzésének közelítenie kell egymáshoz - vélekedett a Bloombergnek adott nyilatkozatában Peter Sorrentino, a 15,5 milliárd dollárt kezelő Huntington Assets menedzsere - tájékoztat a Napi Gazdaság.

A pénzüket biztos helyre menekíteni igyekvő befektetők előbb-utóbb ugyanis az olcsóbbik nemesfémet is megtalálják, márpedig akkor annak az árfolyama elkerülhetetlenül megindul felfelé.

A statisztika is ezt támasztja alá: míg ugyanis az elmúlt két évben átlagosan 58 uncia ezüstöt kellett adni egy uncia aranyért, addigra ma a sárga nemesfém drágulása miatt már 72 unciányi ezüstbe kerül az. Az ezüst relatíve 1995-ben volt a legolcsóbb, akkoriban 84,39 unciáért lehetett csak megkapni egy uncia aranyat.

Az elemzők is egyre magasabb célárakat emlegetnek. A Bloombergnek nyilatkozó Philip Klapwijk, a GFMS nemesfémkutató intézet vezetője például úgy véli, az ezüst a jelenlegi 13,1 dolláros értékről 58 százalékkal, 18 dollár fölé drágulhat, miközben az arany árfolyamától csak 25 százalékos emelkedést vár. Az egymilliárd dollárt kezelő Delta Global Advisors elnöke, Chip Hanlon ennél is magasabb, 20 dolláros árfolyamot vár, de akad elemző, aki - tartós részvénypiaci bessz esetén - a 24 dolláros szint elérését sem tartja kizártnak.

Nem mindenki osztja azonban a fenti elmezők nézeteit: Robin Bhar, a Calyon szakértője - bár szintén 18 dollár környékére várja az ezüstöt - úgy véli, az arany továbbra is magasabb hozammal kecsegtet, mert az ezüstpiacon az alacsonyabb likviditás miatt igen sérülékeny az árfolyam.