Viszik az amerikai cégeket

Vágólapra másolva!
A külföldi befektetők agresszív ütemben vásárolnak fel vállalatokat az Egyesült Államokban, kihasználják az amerikai gazdaság és a dollár gyengélkedéséts. Némely területen szinte "kiárusítás" folyik, méghozzá nagy árengedményekkel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány és a gazdaság vezetői szorult helyzetben vannak: a recesszió előjelei miatt, a válság elkerülésére a külföldi tőkétől várják a gazdasági növekedés fenntartását - állapította meg a vasárnapi The New York Times. Január első két hetében újabb 22,6 milliárd dollár értékű külső beruházásról kötöttek megállapodást. Közgazdászok szerint ha a recesszió kibontakozik és a dollár esése nem áll meg, a folyamat felgyorsul.

A napilap szerint a kényszerhelyzet következtében a külföldi beruházók jutányos áron vethetik meg lábukat és erősíthetik meg pozíciójukat a világ legnagyobb piacán. Tavaly rekord nagyságú összeg, 414 milliárd dollár érkezett az amerikai gazdaságba külföldről. Az összes üzletkötés egynegyedét fedi ez az összeg, amely több mint kétszerese az utóbbi évtizedben mért évi átlagos külföldi beruházási adatnak - írta a Thomson Financial elemző cég.

Miközben több szövetségi állam kormányzója külföldi tőkeinjekcióra alapozva fejleszt, újra hallani olyan patrióta hangokat, hogy a külföld túl nagy befolyást szerez Amerika gazdaságában. Egyes törvényhozók és elemzők figyelmeztetnek: nem szabad engedni, hogy a külföldi befektetők - különösen a kormányok által ellenőrzött úgynevezett szuverén vagyonalapok - irányító pozíciókba jussanak a pénzügyi vagy hadiipari ágazatban.

A másodlagos jelzáloghitelekkel megégett bankok romló hitelfeltételei miatt az amerikai vállalatok különösen pénzéhessé váltak, s ez sok nyerészkedő beruházót is vonz Amerikába.
Nem mindenki lát azonban veszélyt a külföldi befektetések növekedésében. Robert M. Kimmitt pénzügyminiszter-helyettes szerint a beáramló tőke bizalmi voksolásként is felfogható: a külföld bízik az amerikai gazdaságban, piacban és munkaerőben.