660 évbe telne felújítani a magyar lakásokat

Vágólapra másolva!
Hiába nyílik meg új lakásfelújítási pályázat, az abban szereplő összeg olyan kevés, hogy a felújításra váró lakások 0,04 százalékára lesz csak elég. Ebben a tempóban 660 évbe telne a lakások felújítása.
Vágólapra másolva!

"Ha a kormány tényleg csak ennyi pénzt szán a lakossági beruházások támogatására, jó lenne előre közölni az emberekkel, hogy a támogatásban bízók 99,96 százaléka az idén sem kap egy fillért sem" - mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium július 12-én újabb lakásfelújítási pályázatot hirdetett meg, amely társasházak felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrások arányának növelésére szolgál.

A pályázatra azonban csak 830 millió forintot szántak. A MEHI szerint 50-60 százalékos utófinanszírozással és 500 ezer forintos lakásonkénti összeggel számolva ez körülbelül 1500 lakásra elég. Az Energiaklub felmérései szerint körülbelül 1 millió háztartás tervez felújítást, vagyis a 0,04 százalékuknak jut csak támogatás. "Ha minden évben csak ennyi forrás jut a lakossági energiahatékonysági beruházásokra, akkor 660 évig tartana, amíg minden felújításra váró lakásra sor kerül.

A MEHI szerint a forrást ki lehetne bővíteni a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszerben rendelkezésre álló 5,2 milliárd forinttal. A pénzt a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből szerzi az ország, és nem költheti másra, mint az éghajlatváltozás elleni harcra, így például a lakások energiahatékonyságának javítására.

További ötletet is adott a MEHI: szerintük be kellene vezetni egy zöld alapot úgy, mint Szlovákiában vagy Bulgáriában. Ennek lényege az lenne, hogy önerő nélkül kedvezményes hiteleket lehetne felvenni a lakásfelújításra. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy uniós és banki forrásokat is be lehetne vonni, és nem merülne ki, lévén, hogy a visszafizetett hiteleket újra lehet folyósítani.