Jön az energiacégek új járuléka

Vágólapra másolva!
Uniós irányelv írja elő, hogy az energiatermelőknek minden, általuk eladott energiamennyiség másfél százalékát meg kell takarítaniuk. A pénz többek között energiahatékonysági projektek finanszírozására megy majd.
Vágólapra másolva!

Még az idén elkészül az a szabályozás, amely szerint 2014 nyarától minden energiatermelőnek és -elosztónak az általa eladott energiamennyiség másfél százalékát meg kell takarítania - mondta a Világgazdaságnak adott, hétfőn megjelent interjújában Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett: az Európai Unió energiahatékonysági irányelve írja elő a megtakarítást. Hozzátette: a pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket, például a hálózati és szállítási veszteség csökkentését lehet finanszírozni.

Az új járulék a veszteséges vállalatokra is vonatkozik majd. A rendszernek 2014 nyarára kell felállnia, a szükséges szabályozás pedig még az idén elkészül – mondta a Világgazdaságnak Horváth Attila Imre.