Csehország befejezi a naperőművek támogatását

Vágólapra másolva!
Rengeteget áramot termeltek a naperőművek, és a támogatások miatt drágult az áram. Az állam utólag módosította a támogatás feltételeit. Az üzemeltetők kártérítést követelnek.
Vágólapra másolva!

A kedvező és nagyvonalú állami támogatások miatt Csehország Európa élvonalába került az üzembe helyezett naperőművek kapacitása alapján. Ám ettől nőtt a költségvetésből kifizetett támogatás összege is, ezért az állam – utólag - megadóztatta az ágazatot. Ezért most mintegy 40 energetikai cég fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A külföldi és cseh napenergia-termelők hozzávetőlegesen 3,3 milliárd korona (1 korona 11,6 forint) kártérítést követelnek.

Jan Fischer pénzügyminiszter megerősítette az összeg nagyságát, és abban bízik, hogy az állam érvei elég erősek ahhoz, hogy a döntőbíróság neki adjon igazat.

Csehországban 2010-ben utólagosan 26 százalékos különadót vetettek ki a napenergiára. A különadó a 2009-ben és 2010-ben üzembe helyezett naperőműveket érinti, mégpedig 2013 végéig. A korábbi döntést a szenátus a múlt héten tovább szigorította. Fischer szerint ez a döntés azonban már nem nagyon fogja megnövelni a kárpótlási kérelem összegét.

A naperőművek elterjedése 2009-ben és 2010-ben megnövelte az állami támogatások összegét, és emiatt az áram is drágult. Az idén ez a támogatás például 44,4 milliárd koronát tesz ki. Ebből 11,7 milliárdot a költségvetésből fedeznek, míg a fennmaradó részt beépítették az áram árába, és azt a fogyasztók fizetik ki.

A cseh szenátus úgy döntött, hogy a 2014 január elseje után üzembe helyezett naperőműveket az állam már semmilyen formában nem támogatja, és tovább csökkentik a korábban megítélt támogatások összegét is.