Pécs: távfűtés és áram biomasszából

Vágólapra másolva!
A szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon. Pécs lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják.
Vágólapra másolva!

Megkezdte működését a pécsi erőmű új biomassza-tüzelésű blokkja. A szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon. Pécs lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják. A blokk évente 200 gigawattóra villamosenergiát is termel, mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezve.

A Pannonpower szerint az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket felhasználó energiatermelő egység a régióban 150 embernek ad munkát. Számítások szerint az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generált, a központi költségvetésnek pedig 3 milliárd forint többletet jelentett. A létesítmény működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt.

Az új blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba került az erőmű két gáztüzelésű kazánja. Ezzel 80 millió köbméter gázt takarítanak meg, minimálisra csökkent a pécsiek függése az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, és nőtt az ellátás biztonsága. A gázkazánok beindítására csak extrém időjárási körülmények között, mínusz 25 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén van szükség.

A Dalkia cégcsoporthoz tartozó társaság 2011 őszén jelentette be a 24 milliárd forintos beruházást. Az eredeti tervek szerint az új blokk tavaly év végére készült volna el, a tesztek azonban a kazánt építő cég csődje miatt elhúzódtak. A Pannonpower egy másik vállalkozással egyezett meg a kazán beüzemelésének befejezésére.