Önellátó energiasziget Fóton

Vágólapra másolva!
Egy kizárólag megújuló energiát használó, okos mérési rendszerrel irányított energiaszigetet adtak át Fóton. A rendszert csak biztonsági megfontolásból kapcsolták rá a villamos energia hálózatra, illetve azért, hogy azon keresztül értékesíthesse a fölösleges áramát.
Vágólapra másolva!

Energiából önellátó lehet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja egy tegnap átadott beruházásnak köszönhetően. A 150-160 millió forintos fejlesztés költségeit - adományként - magyarországi nagyvállalatok állták. Eddig évi nyolcmillió forintot költött a terápiás központ áramra és gázra, mostantól erre nincs szükség.

Az energetikai részt mintegy 80 millió forintból az Elmű-Émász csoport alakította ki, és gondoskodik a rendszer működtetéséről is. Az energiát négy mini termelő egységből áll: egy közel 100 négyzetméteres és 15,6 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőműből, kiegészítve egy napkollektoros melegvíz-termelő rendszerrel, egy 20 kilowattos szélerőműből, amely már 3 m/s-s szélsebességet is képes hasznosítani, egy 14 kilowattos levegő-víz rendszerű hőszivattyúból, amit fűtésre és fűtésre használnak, végül a helyi patakra telepített, évi 1,2 megawattórás vízerőműből. Szerkezete is környezetbarát anyagból – vörösfenyőből – készült, és mivel ilyen kis patakra nem szokás vízerőművet telepíteni, a munkát komoly mederrendezés előzte meg.

A felsorolt, jórészt időjárásfüggő létesítmények kiegészülnek egy akkumulátorteleppel, ahol egyrészt tárolható a többletként előállított villamos energia, másrészt ahonnan vételezhető, ha épp szükség van rá. Vételezhet a rendszer áramot az országos villamos energia hálózatról is, ha megszorul, ugyanott pedig el is adhatja, amit termelt, ha már a 20 kilowattos akkumulátortelepe is megtelt. Az akkumulátorok mellett kialakítottak egy elektromos autó töltő oszlopot is. Az eseményen a Kecskeméten készülő Mercedes-Benz CLA első példánya is megjelent, amely a Gyermekmentő Szolgálatnak gyűjt adományokat.

Az energiasziget működését intelligens rendszer felügyeli. A látogatóközpontban - műszaki egyetemekkel közösen - az energiasziget létesítményeinek, a decentralizált energiatermelés és az okos mérés tanulmányozására, ismeretterjesztő programokra, kutatásra és kísérletezésre nyílik majd mód. Az energiasziget kialakítását a HP Magyarország és az OTP Bank is támogata.