Budapesten drága az energia

Vágólapra másolva!
Az európai fővárosok lakossági gázáraival összehasonlítva, vásárlóerő-paritáson mérve a középmezőnyben van a budapesti földgáz ára. Egy friss elemzés szerint a villamos energia ára viszont kifejezetten drága. A kétkeresős háztartások jövedelmük átlagosan 6,6 százalékát költik gázra és villanyra.
Vágólapra másolva!

Budapesten a lakossági villamos energia ára az európai fővárosokéval összehasonlítva viszonylag alacsony, ugyanakkor a vásárlóerő tekintetében kifejezetten drága, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vizsgálatából. Az októbertől havonta frissülő jelentésből kiderül az is, hogy a földgáz végfelhasználói árával is hasonló a helyzet. Ezentúl bárki nyomon követheti a földgáz és villamos energia lakossági árainak nemzetközi alakulását a MEKH honlapján.

A hivatal célja az összehasonlítás elkészítésével az volt, hogy láthatóvá váljanak a fogyasztók terhei és a teherbíró képességük. Az elemzők egy átlagos háztartást vettek alapul, amely évente 2200kWh áramot és 10 000 kWh (kb. 1162 m3) földgázt használ. Az árakat és a háztartások jövedelmét európai vásárlóerő-egységben mérték. Az összehasonlításból kiderült, hogy idén júliusban és augusztusban is csak Bukarestben költötték a jövedelmüknek nagyobb hányadát a villamos-energia és földgázszolgáltatásra, mint Budapesten.

A grafikonokból látszik az is, hogy Budapesten és Helsinkiben a legkisebb a villamos energia fogyasztói árába épített energiaadó mértéke. A rendszerhasználati díj a vizsgált fővárosokkal összehasonlítva a középmezőnyben van. Bár korábban is készül hasonló elemzés, a mostaniban a MEKH kezdeményezésére nyolc további, kelet-közép európai főváros adatai szerepelnek, így került Budapest is a mérésbe.