Magyarország energiafolyosók létesítését javasolja

Vágólapra másolva!
Az energiabiztonsághoz a régióban több kapcsolódási pontot kell kialakítani a nemzeti energetikai hálózatok között.
Vágólapra másolva!

Magyarország erősíteni akarja az energiabiztonságot, és ehhez arra van szükség, hogy több kapcsolódási pontot alakítsanak ki az országot körülvevő térségben az egyes energetikai hálózatok között – mondta Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben.

A magyar állandó EU-képviselet által szervezett szakmai fórumon azt tekintették át, milyen energiapolitikai utat kell követnie Közép- és Délkelet-Európának, miután idén júniusban az azerbajdzsáni Shah Deniz II. gázmező kitermelői konzorciuma úgy döntött, hogy nem a Magyarországot is érintő, Nabucco West elnevezésű tervezett csővezetéket választja a földgáz Európába szállítására, hanem a még szintén csak a tervezőasztalon létező Transz-adriai Csővezetéket (TAP).

"Nagyobb energiabiztonságra törekszünk, több diverzifikáció révén. Felismertük, hogy közép- és hosszútávú gazdasági jövőnk nagy mértékben függ az európai energiapiac fejlődésétől. Hazánk elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy az európai közjót szolgálva növeljük energiabiztonságunkat" - mondta Németh. Szerinte a világ legjelentősebb energiapiaca és a legjelentősebb lelőhely, a kaszpi térség között pár éven belül közvetlen kapcsolat jön létre.

"Ha a Nabucco West mellett döntött volna a konzorcium, az kedvezőbb lett volna Magyarország számára is, de ha nem született volna döntés, az nyilvánvalóan lényegesen kedvezőtlenebb lett volna" – mondta Németh.

"Elindult a déli folyosó létesítése, és ezáltal nagyon fontos energiadiverzifikáció kezdődik." Magyarország javaslata szerint "energiafolyosókat" kell létesíteni, amelyek összekötik az egyes nemzeti energiahálózatokat. Az is fontos, hogy magukat az energiafolyosókat is összekössük egymással – mondta Németh. A külügyi államtitkár szerint az Európai Bizottság listát készített az energiapolitika vonatkozásában közös érdeklődésre számot tartó, nagy jelentőségű fejlesztési projektekről, amelyek az energiafolyosók létrehozásához szükségesek.

"Magyarország is feltüntette a folyosók összekötésére vonatkozó projekteket. Az elkövetkező időszakban annak érdekében kell a magyar energiadiplomáciának lobbiznia, hogy azok a projektek, amelyek számunkra stratégiai jelentőségűek, minél nagyobb számban és minél előrébb kerüljenek" – mondta Németh Zsolt.

A folyosók összekapcsolása nem pusztán infrastruktúraépítést jelent: fontos kiegészítő elem az is, hogy legyen megfordítható a vezetékekben az áramoltatás iránya. "Magyarország egyedülálló tároló kapacitással rendelkezik, és ennek a kapacitásnak a beépítése és kihasználása az energiatengelyek összekapcsolása szempontjából sajátos szerepet biztosíthat Magyarországnak".