A horvátoknak mégis fáj a foguk a Mol INA-részesedésére

Vágólapra másolva!
Mégis érdekelné Horvátországot a Mol INA-részesedésének megvásárlása, de a részvénycsomag 510 milliárd forintot érhet, és nem biztos, hogy van ennyi pénzük a horvátoknak az ügyletre. A Mol és a horvátok között rég elmérgesedett a viszony.
Vágólapra másolva!

Mégis érdekelné Horvátországot a Mol INA-részesedésének megvásárlása – ezt jelezte az ország gazdasági minisztere. Ivan Vrdoljak az információk és a levél alapján, amit kaptak, azt mondta, hogy szeretnék "megfontolni" az elővásárlási jogukat is. "Egész biztosan vissza akarjuk kapni horvát kézbe az INA-t, mert ez a mi stratégiai vállalatunk. De nagyon komolyan kell megközelítenünk ezt a feladatot, mert az államadósságunk meghaladja az elfogadható szintet" – nyilatkozta a Reuters szerint Ivan Vrdoljak, utalva arra, hogy a magas horvát államadósság miatt nehézségekbe ütközhet a Mol tulajdonrészének megvásárlása. A horvátok most azon dolgoznak, hogy kitaláljanak valamilyen konstrukciót, a gazdasági miniszter megemlítette, hogy akár egyes nyugdíjalapok is beszállhatnak vevőként.

Pár napja az ország miniszterelnöke is érintette a témát. Szerinte nem kérdés, hogy elővásárlási joguk van, de akkor még üzleti kalandorságnak nevezte a több milliárd eurós (1 euró durván 298 forint) pakett esetleges felvásárlását. A Mol október 3-i közleményében ugyanakkor azt közölte, hogy a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik azzal az elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg. Ennek ellenére a Mol, ha a részvények eladása mellett döntene, mindenképpen konzultálna a horvát kormánnyal is, amelyet potenciális vevőként tartanak számon.

A mostani ügy előzménye, hogy a Mol és a horvát kormány között pénteken újabb csörte zajlott, folytatódtak a tárgyalások a két fél között, de a nézeteltéréseket – főként az INA irányítására vonatkozóan – nem tudták feloldani. Ezt követően jelentette be a Mol, hogy bár folytatják a tárgyalásokat, elkezdte előkészíteni az INA-ban lévő 49,1 százalékos részesedésének értékesítését.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése.

A Reuters információi szerint Budapesten a Concorde Értékpapír Zrt. 2,3 milliárd dollárra (510 milliárd forintra) becsülte a Mol INA-részesedésének az értékét. A Reuters horvát lapokra hivatkozva azt írta, hogy a Mol a hónap végéig adott haladékot a horvát kormánynak, hogy eldöntse, hogy él-e az elővásárlási jogával, de Vrdoljak ezt nem erősítette meg.