Még több városban lehetne hulladékkal fűteni

Vágólapra másolva!
Nagy fejlesztések előtt áll a távhőszektor, a tervek szerint növekedni fog a geotermikus és hulladékégetésből származó energia részaránya.
Vágólapra másolva!

A távhőszektor fejlesztése is része a fenntartható fejlődés megteremtésének, ezért a kormány ennek fejlesztését célozta meg. A hulladékégetésből származó energia is megújulónak számít, de a geotermikus hő hasznosítása is a fő célok között szerepel.

A távhőszektor fejlesztése várható Magyarországon az energiahatékonysági célok elérése érdekében, mondta a minap Hízó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Egy szakmai konferencián elhangzott, számos lehetőség kiaknázatlan a szektorban. Jelenleg csak egy szemétégető (a Rákospalotai Hulladékhasznosító Mű) szolgáltat távhőt, de a jövőben akár kisebb településeken is megvalósíthatók lennének hasonló üzemek. A lakossági hulladék ilyen hasznosítása a megújuló energiaforrások kategóriájába tartozik.

A geotermikus energia tisztább forrás, hamarosan nyolc-kilenc távhőrendszer állna át erre, az Európai Gazdasági Térség támogatásának lehívásával. (Az egyik ilyen város Mosonmagyaróvár lehet.) A környezetbarát távhőszolgáltatás révén az Európai Unió által előírt, a szén-dioxid kibocsátást csökkentő terveknek is könnyebb lesz megfelelni.