Lengyelország jövőre kezdi a palagáz kitermelését

Vágólapra másolva!
Lengyelország lehet az első uniós tagállam, amelyik elkezdi a palagáz kereskedelmi kitermelését. Varsó célja az energetikai függetlenség. A 800-2000 milliárd köbméterre becsült lengyelországi palagázkincs Európa legnagyobb készlete.
Vágólapra másolva!

A sikeres próbafúrások után 2014-ben, az eredeti tervek szerint, megkezdik a palagáz kereskedelmi kitermelését, mondta Piotr Wozniak környezetvédelmi miniszterhelyettes. Lengyelország az első EU-tagország lenne, amely alkalmazza a sokat vitatott technológiát. Európában csak Litvánia tervez még palagáz-kitermelést.

A palagázt, amelyet nem hagyományos gáznak is neveznek, úgynevezett hidraulikus repesztéssel nyerik ki a palarétegek belsejéből: ez nagy mennyiségű vizes homokszuszpenzió beszivattyúzásával történik. Környezetvédők szerint a vegyi anyagok elszennyezik a Föld kérgét.

A londoni San Leon Energy, amelyik próbafúrásokat végzett Észak-Lengyelországban, közölte, hogy az ismételt fúrások "minden várakozást felülmúlnak". Wozniak is nagyon jónak minősítette az eredményeket és azt mondta, reméli, hogy más társaságok is megkezdik a kitermelést.

A varsói kormány 2020-ig 12,5 milliárd eurót tervez beruházni a kitermelésbe. Lengyelország évi gázszükséglete 14 milliárd köbméter, ennek kétharmadát Oroszországból importálja. Az ország szeretné megteremteni energetikai függetlenségét, aminek fontos eszköze lenne a 800-2000 milliárd köbméterre becsült palagázkincs kiaknázása. Ez Európa legnagyobb készlete.

Az ország áramszükségletének 91 százalékát szénerőművekből fedezi. A kőszén- és lignitkészletek becslések szerint még 150 évig kitartanak.

Donald Tusk kormányfő a múlt heti kormányátalakítás keretében leváltotta Marcin Korolec környezetvédelmi minisztert, és Maciej Grabowskit nevezte ki a helyébe. Grabowski prioritásának tekinti a palagáz kitermelését.

A palagázkincs kiaknázására vonatkozó lengyel remények visszafogottabbá váltak, amikor az Exxon Mobil után két másik társaság, a Marathon Oil és a Talisman Energy is bejelentette, hogy abbahagyják a próbafúrásokat, és kivonulnak az országból. Az ígéretes újabb fúrások után azonban a 3Legs Resources és a ConocoPhillips közölte, hogy 2014-ben folytatják a próbafúrásokat. A 3Legs Resources a fúrási program költségeit 63 millió dollárra becsüli. A kereskedelmi kitermelés megkezdését a próbafúrások eredményétől teszi függővé.