A fukusimai erőműben radioaktív víz gyülemlett fel

Vágólapra másolva!
A reaktorokat a baleset óta tengervízzel hűtik a fukusimai erőmű reaktorait. Mostanra több százezer tonna radioaktív víz gyűlt fel. A szakértők szerint idővel bele kell engedni az óceánba. A mérések szerint a környék talajvizében is nőtt a surgárzás.
Vágólapra másolva!

A Fukusima-1 erőműben továbbra is "nagyon összetett" a helyzet, közölték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői a helyszíni ellenőrzés után. Az atomerőművet 2011. március 11-én földrengés és szökőár rongálta meg.

A legfőbb problémát a radioaktív víz kezelése és tárolása jelenti. Az erőmű területén több százezer tonna radioaktív víz gyülemlett fel. Amióta Fukusimában tönkrement a hűtőrendszer, napi több száz tonna vizet kell befecskendezni a reaktorok hűtésére. Szakértők szerint hosszú távon elkerülhetetlen, hogy a víz egy részét kisebb adagokban beleeresszék a Csendes-óceánba, a helyi lakosok, a halászok és a környezetvédők azonban ellenzik a tervet.

A TEPCO energiavállalat nemrég bejelentette: mérései szerint a két és fél évvel ezelőtti atombaleset óta a legmagasabb szintre nőtt a sugárzás szintje az atomerőmű környékének talajvizében.

A japán atomipari reformot felügyelő, nemzetközi szakértőkből álló bizottság szerint jól halad az elhasznált fűtőelemek kiemelése az atomerőmű 4-es reaktorának pihentető medencéjéből. A létesítmény mintegy 40 évesre tervezett, 10 milliárd dollárba kerülő bontási folyamatának egyik első és legfontosabb, egyben legveszélyesebb műveletébe november közepén kezdett bele a cég. A munkát egyévesre tervezik.