Még az idén az államé lehet a Főgáz

Vágólapra másolva!
Koncz László, a Főgáz vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt a rezsicsökkentés hatásairól, és a cég közelgő tulajdonosváltásától.
Vágólapra másolva!

Még az év végéig megszülethet a megállapodás a német RWE és az állami tulajdonban lévő MVM között a Főgáz 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Koncz László, a budapesti gázszolgáltató vezérigazgatója.

Mint a napilap hétfői számában megjelent cikk írja, az ügylet révén a fővárost ellátó energiaszolgáltató köztulajdonba kerül. A vezérigazgató elmondta, hogy a Főgáz már túlesett egy héthetes, rendkívül részletes és mély átvilágításon, amelyet neves nemzetközi tanácsadó cégek végeztek. Ez alapján megtörténik majd a Főgáz értékelése, és erre alapulhat az RWE kisebbségi részesedésének megvétele. Emellett többségi tulajdonosként a cégben marad a főváros.

A tulajdonosváltás abból a szempontból kedvező lehet a Főgáznak, hogy az MVM nagyobb eséllyel és kedvezőbb áron tud gázt szerezni a nyugati gáztőzsdékről, mint önállóan egy kiskereskedő.

Koncz megjegyezte azt is, hogy a rezsicsökkentés általuk várt hatása, azaz a fogyasztás és a fizetési hajlandóság növekedése egyelőre nem jelentkezett. Sőt a szabadpiaci szegmensben kifejezetten rossz a fizetőképesség.

Ismertetése szerint a 2013-as nehéz év volt a cég és a többi gázszolgáltató számára, elsősorban a januári és novemberi rezsicsökkentés hatásai miatt. Ennek ellenére sikerült megőrizni a Főgáz nyereségességét, noha az jócskán elmarad a tavalyi körülbelül 7 milliárd forintos adózott eredményétől. Költségcsökkentést hajtottak végre, így a rezsicsökkentésből eredő veszteségeket részben kompenzálni tudták. Mint mondta, az év egészét nézve többmilliárdos nagyságrendű veszteségről van szó. Hozzátette, nagy sikernek tartják, hogy ennek ellenére a cégcsoport várhatóan nyereséggel zárja az évet.