Az állam kivásárolta a németeket a Főgázból

Vágólapra másolva!
A Főgáz 49 százalékos részesedése a német RWE-től az állami MVM-hez kerül az állami cég keddi döntése után. A harmadik rezsicsökkentés után olcsóbb is lehetett volna az EnergiaFocus szerint.
Vágólapra másolva!

Az MVM keddi közgyűlése jóváhagyta a Főgáz kisebbségi részesedésének megvásárlását a német RWE-től – írta piaci forrásaira hivatkozva az EnergiaFocus.hu. A Főgáz többségi tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, vagyis az üzlet lezárulta után a Főgáz teljesen köztulajdonba kerül. A kormány és az RWE a múlt héten egyezett meg erről, de kellett a közgyűlési jóváhagyás.

A német energiacégnek 49 százalékos részesedése van, ezt vásárolja ki a Magyar Villamos Művek (MVM). Az EnergiaFocus szerint a Főgáz az első rezsicsökkentés ellenére nyereségesen tudott működni a gázszektorban. A cégnek nemcsak Budapesten, hanem a Tigáz ellátási területén is van szolgáltatói engedélye.

A kisebbségi részesedéssel nemcsak a lakossági üzletágat, hanem az elosztóhálózatot, illetve a főleg cégekre vonatkozó versenypiaci szolgáltatást is magában foglalja. Az EnergiaFocus ugyan nem írt a vételárról, de arról igen, hogy a vásárlás időpontja nem biztos, hogy a legjobb. A jövőre tervezett harmadik rezsicsökkentés ugyanis tovább csökkenti a társaság értékét, a terheket pedig a nagykereskedő MVM mellett a már teljesen köztulajdonba kerülő Főgáz is viselni fogja.