Ukrajna kisebb Déli Áramlatért lobbizik

Vágólapra másolva!
Kijev szeretné Európába vinni a gáz jelentős részét.
Vágólapra másolva!

A Nyezaviszimaja Gazeta orosz lap cikke szerint Ukrajna - amelynek gazdasági érdekeit sérti a területét elkerülő Déli áramlat gázvezeték megépítése - most kihasználhatja az unió és Oroszország közötti vitát hogy egy számára kedvezőbb megállapodásra jusson Moszkvával.

E szerint az ukrán gázvezetékrendszer irányítására konzorciumot hoznának létre, amely évente legalább 100 milliárd köbméter földgázt továbbítana az ukrán rendszeren keresztül az unióba. Ha ez létrejönne, a Déli Áramlatnak csak egy ágát kellene megépíteni (a tervezett három helyett), és annak teljesítménye is csak évi 15 milliárd köbméter lenne, az eredetileg tervezett 63 milliárd helyett.

Brüsszel szerint a Déli Áramlat megvalósításában résztvevő uniós tagállamok, köztük Magyarország és Oroszország között létrejött kormányközi megállapodásokat felül kell vizsgálni. Az Európai Bizottság szerint az uniós jog alapelvei nem tükröződnek ezekben a kormányközi megállapodásokban.

Brüsszel büntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha a tagállamok a korábban megkötött szerződéses feltételek alapján folytatják a Déli Áramlat területükön átmenő szakaszának építését. Günther Öttinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a részetekről Moszkvában tárgyal Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel.

Amerikai szakértők szerint Oroszország inkább a földgáz árában tenne engedményeket, minthogy lemondjon nagyszabású terveiről. A Statfor elemzői úgy vélik, hogy a Gazprom valószínűleg csökkenti majd a gáz árát az európai felhasználók számára.