Az időjárás is csökkentette a rezsit

Vágólapra másolva!
Az enyhe tél eddig alacsonyabb számlákat is hozott: kevesebbet fűtöttünk, és ez meglátszik a gáz és a villamos energia fogyasztásán is. A távhőszolgáltatók is kevesebb hőt küldtek a lakótelepekre.
Vágólapra másolva!

Rég volt ilyen meleg tél - bár az előrejelzések szerint már tényleg jön az igazi hideg -, és a kedvező időjárás miatt kevesebb energiát fogyasztottunk. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a tavalyi utolsó negyedév fogyasztását az átlagosnak mondható, 2011-es évével hasonlította össze. Akkor a napi átlaghőmérséklet 5,4 Celsius fok volt, 2013-ban pedig 1,6 fokkal magasabb.

A különbség a gázfogyasztáson egyértelműen látszik: míg 2011 utolsó negyedévében összesen 4 milliárd köbméter, míg tavaly ebben az időszakban csak 2,9 milliárd köbméter fogyott. Az ipari és lakossági felhasználók naponta átlagosan 12 millió köbméterrel kevesebbet tüzeltek el. Egy családi házban élő, kétgyermekes család éves gázfogyasztása átlagosan 2700 köbméter körül alakul, tehát az enyhe időjárásnak köszönhetően naponta nagyjából 4 400 család éves fogyasztását takarítottuk meg.

Január elején a lakossági és kisebb üzleti fogyasztók 5,2 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztottak, mint egy évvel korábban, míg az E-On szerint az ipari fogyasztók 1,3 százalékkal kevesebb áramot használtak.

A lakossági fogyasztás átlagosan 12 százalékkal volt alacsonyabb 2013 decemberében, mint egy évvel korábban, mondta az Origónak a Magyar Távhőszolgáltató Zrt. A decemberi enyhe időjárás egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás esetében nagyjából 1800 forinttal csökkentette a távhőszámlákat 2012 decemberéhez képest.

A Távhőszolgáltató szerint egy átlagos lakásban – a rezsicsökkentés után – évente 167 ezer forintot költenek fűtésre és meleg vízre. Egy korszerűsített és hőszigetelt épületben ez az összeg alacsonyabb, nagyjából 144 ezer forint.