Mégsem befolyásolják az időjárást a szélerőművek

szélerőmű, szélturbina, szélenergia, illusztráció
Vágólapra másolva!
A kutatók szerint a szélparkok csak télen, és csak más tényezőkkel együtt okozhatják az időjárás minimális változását. Korábban úgy vélték, hogy óriási lapátjaikkal növelik a helyi hőmérsékletet és megváltoztatják a csapadék alakulását.
Vágólapra másolva!

A francia Éghajlati és Környezetvédelmi Kutatóközpont, az LSCE kutatói modellezték, hogy a szélerőműveknek milyen hatásuk lehet Európa időjárására 2020-ra. Abból a feltevésből indultak ki, hogy addigra a megújuló energiákat kiaknázó erőművek az Európai Unió tervei szerint mind megépülnek.

A kutatók szerint a szélparkok időjárási hatásai "korlátozottak", és nem igaz, hogy a nagy szélerőmű-parkok jelentős mértékben befolyásolják az időjárást. A francia kutatás eredményeit a Nature Communications című folyóiratban ismertetették.

A szélturbinák csak télen, és csak más tényezőkkel együtt okozhatják az időjárás minimális változását: a hőmérséklet 0,3 Celsius-fokkal emelkedhet, és lehetséges, hogy öt százalékkal nő a csapadékmennyiség, ha a szélparkok keltette örvényáram gyenge, ám tartós magas nyomású légköri képződménnyel, vagyis anticiklonnal találkozik a kontinens felett.

Korábbi tanulmányok ezzel ellentétes eredményeket hoztak. Szerintük a nagy turbinaparkok bizonyos körülmények között erősen befolyásolják az időjárást, mivel óriási lapátjaik összekeverik a hideg és a meleg levegőt, növelik a környék helyi hőmérsékletét és megváltoztatják a csapadék alakulását is.

A friss kutatás szerint a korábbi tanulmányok a szélerőművek hatásainak fontos összetevőit nem vették figyelembe.