Ukrajna miatt drágul a benzin

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai válság miatt már a jövő héten drágulhat a benzin, és néhány hónapig valószínűleg magasabb szinten maradnak az üzemanyagárak, mint azt az utóbbi időben megszokhattuk.
Vágólapra másolva!

A jövő héten jelenhet meg a benzin és a dízelolaj árában az ukrajnai válság hatása – mondta el az Origo kérdésére Gabler Gergely, az Erste elemzője. Mind a gyengébb forint, mind a magasabb olajár fölfelé húzza majd a benzin és a dízel árát – mondta.

Az olajár emelkedésének hatását a finomítói árrések változása módosíthatja, tompíthatja, a forint gyengülése azonban „egy az egyben megjelenik a hazai árakban”, így literenként jó néhány forintos drágulásra számíthatunk – tette hozzá az elemző.

Péntekhez képest a Brent olajár mintegy 2 dollárral emelkedett, 109-ről 111 dollárra, pánikról nem beszélhetünk, messze nem az energiahordozók piacán legerősebbek az aggodalmak. Ami érthető is, hiszen Oroszország erősen függ az energiahordozók exportjától, a magas világpiaci árakon túl erős érdeke fűződik az export folyamatosságához is – magyarázta Gabler Gergely. A politikai válság megoldódásáig – ami több hónapos időszakot is jelenthet – azonban valószínű, hogy marad a magasabb olajárszint, ez a hazai fogyasztók számára az utóbbi időkben megszokottnál valamivel magasabb üzemanyagárakat jelenthet – fűzte hozzá.