A Greenpeace behatolt a legrégebbi francia atomerőműbe

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet mintegy negyven aktivistája kedd reggel behatolt Franciaország legrégebbi atomerőművébe, az ország keleti részén található Fessenheimben. A csendőrség húsz személyt előállított, de tizenöten a reaktor épületének tetején maradtak, mondta a francia belügyminisztérium szóvivője. A reaktor kupoláján tartózkodó aktivistákat a rendőrség jelenleg helikopteren próbálja megközelíteni. A behatolók Stop risking Europe feliratot feszítettek ki a kupolára és az egyik szomszédos épületre. A Greenpeace szerint aktivistáik arra a veszélyre akarták felhívni a figyelmet, amelyet Európa öregedőfélben lévő atomerőművei jelentenek.

A nukleáris létesítmény nem volt veszélyben. Az erőművet működtető Electricité de France szerint "az eseményeknek nincs semmilyen következménye a létesítmény biztonságára".

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 19 atomerőműben 58 atomreaktor termeli meg. Fessenheim a legrégebben üzemelő kereskedelmi atomerőmű Franciaországban, a 900 megawattos ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Három évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság tíz évvel meghosszabította a reaktorblokkok üzemidejét. Francois Hollande államfő megígérte, hogy 2016-ig végleg bezárják a fessenheimi létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik.