A horvát kormány újra leülne a Mollal

Vágólapra másolva!
Újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a Mollal a horvát kormány – jelentette be Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter hétfőn a HTV horvát közszolgálati csatornának adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Ivan Vrdoljak elmondta, hogy Horvátország a jövő héten levélben új tárgyalási fordulót kezdeményez a Molnál az INA irányításáról kialakult vita rendezésére. Véleménye szerint a tárgyalásokra heteken belül sor is kerülhet. A miniszter egyúttal valótlan információk terjesztésével és a közvélemény félretájékoztatásával vádolta meg a Molt.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalóküldöttséget ismét ő vezeti-e, a miniszter kifejtette: a horvát kormány egységes álláspontot képvisel az ügyben, és ragaszkodik ahhoz, hogy egy új, a horvát törvényeknek megfelelő vállalatirányítási modellben állapodjanak meg a Mollal.

Néhány nappal ezelőtt a horvát miniszterelnök is megszólalt. A Jutarni list szerint Zoran Milanovic elégedetlen a kormány és a Mol tárgyalásaival, és mint mondta, minél előbb meg kell találni a módját, hogy az INA olajvállalat sikeresen, Horvátország érdekeinek megfelelően működjön. A lap szerint a horvát kormány ezért új stratégiával készül a magyar olajcéggel való tárgyalásokra. Az eddigi tárgyalások légkörét a nyilvános konfrontációk jellemezték, és ezek a politikai és gazdasági ütközések leginkább az INA-nak és eredményességének ártottak.

Egy héttel ezelőtt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is adott egy interjút a horvát RTL-nek. Többek között arról kérdezték, hogy adott-e kenőpénzt Ivo Sanader volt kormányfőnek. Hernádi ezt tagadta: „Dok mindenről beszélgettünk Sanader úrral, politikáról, gazdaságról, a régióról, az energia-biztonságról és az INA jövőjéről, arról, hogy milyen megoldások lehetségesek.” „Soha nem beszélgettünk pénzről, olyasmiről, ami illegális lehetne.”

A Mol hétfőn egyébként közölte, hogy az INA-konfliktusról angol nyelvű honlapot indított, amelyen részletes információkat tett közzé a horvát energetikai vállalatban tett befektetéseiről, a gáz keretszerződésről és a horvát kormánnyal folytatott tárgyalásairól. A közlemény szerint az oldal tényszerűen leírja, hogyan mentette meg a Mol az INA-t a csődtől, hogyan változtatta nyereséges vállalattá, illetve, hogy miről is szól valójában a jelenlegi konfliktus. A témák között a Mol irányítási jogai, az INA vállalatvezetési struktúrája ugyanúgy előkerülnek, mint a múltbéli és jelenlegi tárgyalások a horvát kormánnyal.