Pécs szalmával fűt

Vágólapra másolva!
Pécs az első hazai nagyváros, melynek távfűtése teljes egészében biomassza alapú. Ez a legelterjedtebb megújuló energiaforrás.
Vágólapra másolva!

A biomassza a legelterjedtebb megújuló energiaforrás Magyarországon: a tavaly novemberben átadott új pécsi biomassza blokk önmagában eddig 68 ezer háztartás villamosenergia-szükségletének megfelelő áramot termelt. A 24 milliárd forintból épült, 70 megawatt hő- és 35 megawatt kapcsolt villamosenergia-termelő kapacitású blokk 192 gigawattórányi villamosenergiát és 878 ezer gigajoule hőenergiát állított elő a 2014 tavaszi fűtési szezon végéig, áll a Dalkia Energia közleményében.

A szalmatüzelésű blokk mintegy 60 százalékban képes kielégíteni Pécs 31 ezer lakást és 450 intézményt kiszolgáló távhőrendszerének hőigényét. A régi, faaprítékkal és ömlesztett mezőgazdasági melléktermékkel üzemelő blokk és az új egység lehetővé tette, hogy a baranyai megyeszékhely legyen az első hazai nagyváros, melynek távfűtése teljes egészében megújuló, azaz biomassza alapú.

A megújulókon belül az egyes energiaforrások részaránya jelentősen átalakult: míg korábban a vízerőműi és a kommunális hulladékból előállított energia dominált, mostanra a legnagyobb arányban hasznosított megújuló energiaforrássá a biomassza vált - olvasható a KSH Környezeti helyzetkép 2013 című kiadványában. A biomasszából nyert zöldáram mennyisége jelentősen visszaesett 2010-től, a megújulókon belüli részesedése még mindig meghatározó, 50 százalék volt 2012-ben (a visszaesés oka részben az volt, hogy több erőmű kiesett a kötelező átvételi rendszerből).

A közlemény szerint az erőmű jelentős bevételhez juttatta a fuvarozókat. Ezzel a biomassza hátrányára is rámutattak: környezetvédelmi szempontból előnytelen, hogy fuvarozásra is szükség van, hiszen az terheli a környezetet.