Európa függetlenítené magát az orosz gáztól

Vágólapra másolva!
A világ legfejlettebb országait tömörítő G7 tagjai olyan terven dolgoznak, amellyel az ukrán energiaellátás megvédhető lesz, ha Oroszország csökkenti a gázszállításait. Arra is konkrét javaslatok készülnek, hogy szükség esetén Európát teljes egészében függetleníteni lehessen az orosz gázellátástól.
Vágólapra másolva!

A brit Independent értesülései szerint a G7 országok vezetői a jövő hónapban aláírják azt a csomagot, amely Ukrajna energiaellátását segítené, ha a Moszkva korlátozza a gázszállításokat. A lap úgy tudja, hogy a G7 energiaipari miniszterei a héten abban is megállapodtak, hogy hosszabb távon a teljes kontinens kiszolgáltatottságát is megszüntetnék.

Oroszország jelenleg 30 százalékát adja Európa, és 50 százalékát Ukrajna gázfogyasztásának. Amikor a Gazprom 2006-ban csökkentette a vezetékek betáplálását, a körülbelül 30 százalékos nyomáscsökkenés Ukrajna mellett Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Lengyelországban is mérhető volt.

A G7 a tervek szerint újabb LNG (cseppfolyós földgáz) tárolók építését fogja szorgalmazni Európában, az Egyesült Államok pedig feloldja a palagáz exportjának korlátozását. Újabb vezetékek is épülnének, többek között az észak-afrikai források jobb kihasználására. Az Independent brit kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kérdésben Európa szerte nagy egyetértés mutatkozik. Ed Davey angol energia és klímapolitikáért felelős miniszter a lapnak azt mondta, ha nem tesznek lépéseket, Oroszország minden bizonnyal fegyverként fogja használni a gázforrásait.