Ki fog itt kéményt pucolni?

kéményseprés, kéményseprő, kémény
A chimney sweeper stands on a roof as part of the 28th international chimney sweeper meeting in the small village of Santa Maria Maggiore in Val Vigezzo on September 6, 2009. Every year chimney sweeper from all around the world meet in memory of the children from the valleys of northern Italy who were sent off to work in cities such as Milan during the winter in the late 19th and early 20th centuries. Because of their small size, the children were able to climb the narrow chimney stacks for cleaning. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés miatt elapadtak a bevételek, és június végén hét megyében is leállhat a kéményseprés. Az önkormányzatok legfeljebb csak a saját cégeiket segítik ki, Budapest például bőkezű, az idén több mint egymilliárd forinttal egészítette ki a Főkétüsz megcsappant bevételeit. A kéményseprőket felügyelő hatóság szerint senki nem marad ellátás nélkül.
Vágólapra másolva!

Tönkremennek a kéményseprést végző cégek, ha az önkormányzat nem nyújt a rezsicsökkentés hatását ellensúlyozó támogatást nekik – mondta az Origónak Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke. Az önkormányzatok legfeljebb a saját cégeiknek nyújtanak kompenzációt, ha magáncég látja el a szolgáltatást, akkor az nem kap támogatást.

Vidra cége, a Jász-Nagykun-Szolnok megyét ellátó Fűtéstechnikai Vállalkozó Kft. nem kap kompenzációt. A vállalat bevételei 44 százalékkal csökkentek 2012-hez képest, ezért nem lehet tovább fenntartani a szolgáltatást – mondta az ügyvezető. A vállalkozó megjegyezte: a fővárosi Főkétüsz például azért tud a rezsicsökkentés ellenére is működni, mert az idén több mint egymilliárd forint támogatást kapott a fővárostól.

A privát kéményseprő-szolgáltatók Vidra szerint felélték már minden tartalékukat. Négy magáncég dobná be hamarosan a törülközőt, ezért hét megyében – Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy – megyében június 30-tól leállhat a kéményseprés.

Bőkezű támogatás

A támogatás tényét és az összeget a Főkétüsznél meg is erősítették, a kompenzáció pontos összege 2014-re 1 milliárd 26 millió forint. A tavalyi évre a Főkétüsz 540 millió forint támogatást kapott. A Főkétüsz ügyvezetője a fővárosnak írt, tavaly decemberi keltezésű levelében úgy fogalmazott: „Az idei év 466 milliós vesztesége a rezsicsökkentés féléves hatását mutatja csak. Változatlan gazdasági környezettel számolva a 2014. évi díjkompenzációs igény 1,149 millió forint lesz”. Ettől nem is maradt el sokkal a végül megszavazott összeg.

A június 30-ával a szolgáltatásukat befejezni tervező kéményseprő cégek persze nem ennyire szerencsések, hogy írnak egy levelet, és jön a támogatás. A Fűtéstechnikát vezető vállalkozó elmondta: folyamatosak voltak az egyeztetések az önkormányzattal, még egy munkacsoport is alakult annak kiszámítására, mekkora kompenzációt fizessen a helyhatóság.

A szolnoki polgármester, Vidra szerint, annak a híve volt, hogy az önkormányzat csak Szolnok közigazgatási határain belüli kémények után fizessen kompenzációt, bár egy új jogszabály alapján – mint az Origo egy megyei önkormányzat aljegyzőjéről megtudta – a kéményseprőnek a megyei jogú várossal kell szerződést kötnie, a megye összes településének ellátására.

A polgármester arra kérte a megye településeinek polgármestereit, hogy a települések is járuljanak hozzá a kéményseprő cég kompenzációjához, ők persze nem hajlottak erre, mivel nincs ilyen törvényi kötelezettségük. Végül azonban – mondta Vidra – a szolnoki kémények után járó kompenzáció sem került fel a szolnoki közgyűlés napirendjére.

Kijelölnek valakit?

A szolnoki polgármestert nem sikerült elérni, az önkormányzattól az alábbi rövid szöveget kaptuk: „A szolgáltatás leállásának veszélye nem fenyeget Szolnokon. Amennyiben a cég bejelenti, hogy a jövőben nem képes ellátni a kéményseprő-ipari szolgáltatást, a katasztrófavédelem új szolgáltatót jelöl ki. Az önkormányzat tájékoztatta a kialakult helyzetről a Belügyminisztériumot, amely megteszi a szükséges lépéseket.” Később az önkormányzat sajtósa ezt kiegészítette azzal, hogy a vállalkozó még nem mondta fel a szerződést. Debrecen önkormányzata még ennyit sem válaszolt, ők későbbi megszólalást ígértek. Hajdú-Biharban a megyeszékhelyet és a megye településeit két különböző cég látja el, a környék településeit ellátó cég hagyna fel a szolgáltatással.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a kéményseprőket felügyelő hatóság) tájékoztatása szerint azonban a lakosságnak nem kell attól tartania, hogy kéményeik értő odafigyelés nélkül maradnak. „Ha valahol leáll ez a közszolgáltatás, akkor a katasztrófavédelem él a jogszabályi kötelezettségével, és hatóságilag kijelöli azokat a szolgáltatókat, amelyek a továbbiakban el fogják látni az ezzel kapcsolatos feladatokat. A katasztrófavédelem már több esetben végzett ilyen típusú kijelölést, melynek hatására mindenütt megnyugtatóan rendeződött a helyzet, a szolgáltatás helyreállt” – közölte az Origóval a katasztrófavédelem.

Vidra Zoltán erre azt mondta: ha a cégét kötelezi a katasztrófavédelem, hogy szolgáltasson, attól az még nem tud szolgáltatni. Ha arra köteleznék, hogy ugorjon két méter magasra, az éppen úgy nem menne.

Ha a hatóság jelöli ki a szolgáltatót, akkor van lehetőség a szerződésben kapott és a valós költség közötti különbség kérelmezésére, ám ez – a vállalkozó és a katasztrófavédelem munkatársa szerint is – rendkívül bonyolult. A katasztrófavédelem munkatársa szerint korai még beszélni a pénzügyi vonatkozásokról már csak azért is, mivel hivatalosan még mindig nem jelezte nekik senki a közszolgáltatói szerződések felmondását.