A Gazprom nem küld több gázt Magyarországra

Vágólapra másolva!
Magyarország azt kérte az orosz Gazpromtól, növelje gázszállításait a magyar föld alatti gáztározókba, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az európai gáztárolóké az elsőbbség, mivel a magyar tárolókat illetően nincs a Gazpromnak szerződése. Egyelőre a tranzitgáz akadálytalanul áramlik a csöveken Európába, a rendelések mennyisége a telet idézi.
Vágólapra másolva!

A Gazprom először az európai országokban meglévő saját tulajdonú és bérbe vett föld alatti gáztározóit tölti fel, Magyarországgal viszont sem a tározók használatára, sem a feltöltésre nincs bérleti szerződése – derült ki a cég egyik vezetőjének nyilatkozatából, amelyet orosz üzleti hírportálok idéztek.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom exportcégének vezérigazgatója azt mondta a vállalat múlt pénteki, éves részvényesi közgyűlésének szünetében, hogy Magyarország korábban kérte, a Gazprom növelje gázszállításait a magyar föld alatti gáztározókba. Ezt a múlt kedden Bécsben jelentette be az orosz energiaügyi miniszter, aki aznap találkozott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. Alekszandr Novak azt is közölte, a Gazprom vizsgálja a magyar kérést, és úgy vélte, hogy a válasz kedvező lesz.

Nyugatabbi országok előnyben?

A Gazprom részvényesi közgyűlését követő nemzetközi sajtótájékoztatón nem kívántak a kérdéssel foglalkozni. A cég exportvállalatának vezérigazgatója a "folyosói beszélgetések során" azt mondta az őt faggató újságíróknak, hogy a cégnek "Európában egy sor szerződése van a (föld alatti gáztározó) kapacitásokra. Magyarországgal nincs. A magyar föld alatti gáztározók feltöltéséről nincs szerződésünk."
Az Oroszország Ma állami médiavállalat televíziójának keddi jelentése szerint az európai föld alatti gáztározókban több mint 56 milliárd köbméter földgáz van, ez 70 százalékos töltöttségi szintet jelent, és mintegy 3 milliárd köbméterrel több, mint amennyit június 16-án tároltak bennük. A Gazprom e napon érvényesítette korábbi döntését, miszerint csak akkor szállít Ukrajnának földgázt, ha előre fizet az energiahordozóért. Kijev azóta sem fizet az orosz gázért, és nem utalta át a júniusra felgyülemlett, 4,5 milliárd dolláros adósságát sem.

Mintha csak tél lenne

A Gazpromnál arról is tájékoztattak kedden, hogy mint június 16. óta mindennap, továbbra is a szerződéses mennyiségben továbbítják az orosz gázt az európai megrendelőknek. Az elmúlt 24 órában mintegy 213,5 millió köbmétert juttattak el az ukrajnai tranzitvezetéken keresztül Európába, de az utóbbi napokban a tranzitgáz mennyisége csökkent. A múlt csütörtökön még 253 millió köbmétert szállítottak. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a napokban közölte, hogy az európai fogyasztók most a téli időszakban szokásos mennyiséget igénylik az orosz cégtől.

Az NFM szerint minden rendben

A rendeletben előírt mértékű, 915 millió köbméteres biztonsági földgázkészlet betárolása a július 1-jei határidő előtt megtörtént, szerződésszerűen érkezik a földgáz. Az MVM Csoport pénteken közölte az MTI-vel: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésének döntése értelmében a társaság 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, az összegért a csoport egyik energiakereskedő társasága, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja be.

A közlemény szerint az ország ellátásbiztonságát jelentősen növelő lépéssel az MVM Csoport saját földgázkészletei megközelítik majd a 2 milliárd köbmétert. A tárolókba besajtolt gáz mennyisége jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a télre elegendő energiatartalék legyen.