Szerbia aláírta a Déli Áramlat szerződését

Vágólapra másolva!
Az építést orosz hitelből fedezik.
Vágólapra másolva!

Aláírták a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának megépítéséről szóló megállapodást. A 2,1 milliárd euró értékű beruházásra kiírt tendert a Gazprom orosz gázipari vállalat egyik leánycége, a Centrgaz nyerte el. A Gazpromnak emellett 51 százalékos tulajdonrésze van a South Stream Serbia vállalatban is.

Orosz hitel

Belgrád és Moszkva megállapodott, hogy a Déli Áramlat szerbiai szakaszának kiépítését ötven százalékban szerb kivitelezők végzik. Szerb becslések szerint a projektben részt vevő vállalatok bevétele elérheti a 350 millió eurót. Szerbia hitelt kap Oroszországtól, hogy fedezni tudja az építés költségeit, ennek kamata 4,25 százalék lesz, és ezt Belgrádnak a földgáztranzit után számított osztalékból kell megtérítenie.

Megkerüli Ukrajnát

A Déli Áramlat szerbiai szakaszán várhatóan 2016 végéig megindul a gázszállítás. Az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át Ausztriába is eljuttató gázvezeték a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert. A befektetés összértéke több mint 16 milliárd euró. A gázvezeték több mint 930 kilométer hosszan a Fekete-tenger alatt, majd a szárazföldön körülbelül 1450 kilométer hosszan halad majd.

November óta áll

Szerbiában hivatalosan tavaly novemberben kezdődtek meg a munkálatok, amelyeket a közelgő tél miatt azonnal fel is függesztettek, és azóta sem folytattak. A mostani megállapodás értelmében 421 kilométeres szerbiai szakaszt várhatóan az év végéig kezdik el építeni.