Kínában az állam elektromos autókat vesz

Vágólapra másolva!
Elektromos autók vásárlását írják elő a helyi kormányzatoknak a kínai kormányszervek, s más módokon is elősegítik az elektromos autók arányának növekedését.
Vágólapra másolva!

A kínai kötelező tervszámokat tartalmazó dokumentum célja, hogy 2016-ra az újonnan vásárolt állami tulajdonba kerülő autóknak nem kevesebb, mint 30 százalékát adják az alternatív energia hajtotta járművek. A közismerten rossz levegőjű térségekben, így a Peking-Tiencsin-Hopej régióban, valamint a Jangce-folyó deltájában és a Gyöngy-folyó torkolatánál a helyi kormányzati, közintézményi beszerzéseknek idén már teljesíteniük kell a 15 százalékos átlagos arányt.

Töltőállomások is lesznek

Az autók között vannak teljes mértékben elektromos hajtásúak, hibridek és hidrogén üzemanyagcellás motorral szereltek. A körlevélben ismertetett terv teljesítése érdekében a központi kormány a 180 ezer jüannál (6,6 millió forint) olcsóbb új autók vásárlásához támogatást helyezett kilátásba, egyben utasította a helyi kormányzatokat a kiszolgáló létesítmények, töltőállomások megépítésére. Az autókat érintő kedvezmények kiterjednek a parkolásra is. A pekingi kormány a napokban bejelentette, alternatív energiával hajtott autókat mentesíti a 10 százalékos forgalmi adó terhe alól idén szeptembertől 2017 végéig.