Rezsicsökkentést ígérnek Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Tony Abott miniszterelnök szerint csökkennek majd az ausztrál családok megélhetési költségei. Klímakutatók szerint a döntés ostobaság, amely katasztrofális következményekhez vezethet.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál szenátus 39-32 arányban megszavazta a szén-dioxid adó, azaz a magas szén-dioxid kibocsátású nagyvállalatokat sújtó adó visszavonását. Tony Abbott kormányfő az ausztrál ABC műsorában megígérte, hogy minden családnak jelentősen csökken majd az energiaszámlája, az adó eltörlése következtében mintegy évi 550 ausztrál dollárral (nagyjából 118 ezer forint). Az ausztrál ellenzéki zöld és a Labor pártok szerint azonban a döntéssel aláássák Ausztrália klímaváltozás elleni erőfeszítéseit.

Katasztrofális következmény

Ezzel a klímaváltozást kutató tudósok is egyetértenek. A Business Insider Australia idézi Roger Jonest, a Victoria Egyetem professzorát, aki szerint a döntés ritka nagy hülyeség, amelynek katasztrofális következményei lehetnek. A kutató szerint a döntéssel figyelmen kívül hagyták a klímaváltozás tudományát, illetve a klímaváltozás hatásait.