Vágólapra másolva!
Bár az Európai Bizottság 30 százalékos megtakarítást irányoz elő 2030-ra, a magyar kormány azonban egyelőre főleg csak ígértekkel támogatta az energiahatékonyságot, állítja a Magyar Energiahatékonysági Intézet.
Vágólapra másolva!

Késik a 2012-es Energiahatékonysági Irányelv hazai átültetése, egyelőre nem látni semmit a tavaly decemberben megígért Panel III. programból, és több mint egy éve várunk az Épületenergetikai Stratégiára - hívta föl a figyelmet annak apropóján a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), hogy az Európai Bizottság tegnap 2030-ra 30 százalékos EU-szintű energia-megtakarítási cél kitűzését javasolta.

A rezsi nagy teher

Magyarország különösen sokat profitálhat az energiahatékonyság javításából, hiszen épületeink igen pazarlóak, és a gázt drágán vesszük külföldről, áll a MEHI közleményében. Nincsenek kedvezményes hitelprogramok a lakossági energiahatékonyság támogatására, mint Szlovákiában vagy a Baltikumban, pedig az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik, és a MEHI szerint a rezsi továbbra is nagy terhet jelent sok magyarnak. A MEHI szerint az energiahatékonyság emelésének számos járulékos haszna is van: munkahelyeket teremt és javítja a költségvetés helyzetét.