Zágráb szerint a Mol jogtalanul irányítja az INA-t

Vágólapra másolva!
A Mol és a horvát kormány tárgyalásáról kiszivárogtatott hangfelvétel alapján a Vecernji list napilap készített összefoglalót, amely szerint a horvát kormány úgy véli, az INA jelenlegi irányítási modellje korrupció következtében alakult ki.
Vágólapra másolva!

Az összefoglaló a tárgyalások hangfelvételéből azt a következtetést vonja le, hogy a horvát kormány álláspontja egyértelműen az Ivo Sander egykori miniszterelnök ellen hozott elmarasztaló ítéleten alapul, és jogtalannak tekinti a kialakult helyzetet.

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter azt mondja, hogy a horvát kormány véleménye szerint az INA-t jogtalanul integrálták a Mol szervezetébe. A cikk szerint a nemzetközi és a horvát jog alapján egy vállalat felett a többségi irányítást csak két módon lehet megszerezni, vagy az 50 százalék feletti tulajdonrésszel, vagy menedzsment-szerződéssel. Mivel a Mol nem rendelkezik 50 százalékos részesedéssel, a menedzsment-szerződés pedig korrupción alapul, a horvát kormány a kialakult helyzetet jogtalannak tekinti.

A Mol csalódott

A Mol az MTI-vel közölte, hogy csalódottan vette tudomásul felvétel manipulatív kiszivárogtatását, amelyek hátterében valószínűsíthetően a Horvát Gazdasági Minisztérium áll.

A Mol hangsúlyozza, hogy tárgyalás tartalmát nyilvánosságra hozni mind az üzletben, mind pedig a diplomáciában szokatlan eljárás, amely szándékosan megsérti a tárgyalások titkosságát és aláássa a felek egymás iránti bizalmát. A tartalom kiválasztása manipulatív módon történt, mert a nyilvánosságra hozott részeket kiragadták a kontextusából, hogy megváltoztassák annak jelentését és a közvéleményt a média félrevezetésével a propaganda eszközévé tegyék. E körülményeket figyelembe véve a Mol-csoport azt kéri a minisztériumtól, hogy mind az öt tárgyalási forduló teljes tartalmát hozza nyilvánosságra.

Áthidalhatatlan szakadék

A horvát napilap mindenesetre áthidalhatatlan szakadékot állapít meg a tárgyalófelek álláspontja között, amelyet nehéz lesz megoldani. A lap idézi Molnár Józsefet, a Mol vezérigazgatóját is, aki állítólag azt mondta, a Mol kész a szerződés módosításáról tárgyalni, de nem olyan módon, ami érvénytelenítené azt, mert a stratégiai vezetési pozíció megőrzése kulcsfontosságú szempont a cég számára.