Ilyen a rezsicsökkentés Ausztriában

Vágólapra másolva!
Olcsóbb lesz az áram a vidéki gazdaságoknak, ha összefognak.
Vágólapra másolva!

A korábbinál kedvezőbb, nagykereskedelmi áron jutnak áramszolgáltatáshoz a vidéki gazdaságok Ausztriában 2015. január elsejétől.

Az osztrák áramértékesítő szövetkezet, a BestpresAgrar által elindított kezdeményezés célja, hogy az agrárszektor összefogása révén az eddig háztartási kategóriába sorolt vidéki gazdaságok együtt jóval kedvezőbb feltételekkel, nagykereskedelmi áron kapjanak áramot. A BestpresAgrar nagyobb mennyiségű áram vásárlása esetén kedvezőbben tárgyalhat majd az energiaszolgáltatókkal.

A felhívásra tízezer vállalkozás jelentkezhet, a szervezők egyelőre ilyen jelentkezőszám mellett látják kézben tarthatónak és átláthatónak a rendszert. Az akció eredményeképpen akár 15 százalékos megtakarítás elérésével számolnak, hiszen ennyi a különbség az egyéni fogyasztói és a nagykereskedelmi áramár között.

A csoportos vásárlás további előnye, hogy a piaci árak változása szerint módosulhat az áram ára is – áll az akcióról szóló közleményben. Az osztrák árampiacot szabályzó E-Control üdvözölte a kezdeményezést. Közleményükben kiemelték: a mezőgazdasági üzemek összefogása olyan ésszerű lépés, amely növeli a piaci versenyt.