Újraindulhatnak az orosz-ukrán gáztárgyalások

Vágólapra másolva!
Kijev és Moszkva csak Brüsszel válaszára vár.
Vágólapra másolva!

Moszkva és Kijev már csak az Európai Bizottság válaszát várja, hogy megfelel-e a szeptember 6-ai időpont a háromoldalú tárgyalás folytatásához, mondta Alekszandr Novak.

Első a tartozás

Az orosz energiaügyi miniszter elsőszámú feladatnak tekinti, hogy dűlőre jussanak az orosz gázszállításokért felhalmozott ukrán adósság törlesztésének kérdésében, csak utána jöhet a gázár problematikája. A Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett Ezt az áremelést Kijev nem fogadja el, és nem fizet.

Utána jöhet a gázár

Kijev ragaszkodik a gázár drasztikus csökkentéséhez, különben nem hajlandó törleszteni több milliárd dolláros adósságát. Oroszország a vámtarifa eltörlése révén árengedményt ajánlott fel, de Kijevnek nem tetszik sem az árcsökkentés mechanizmusa, sem a felkínált 100 dolláros mértéke. Oroszország nem támogatja azt az ukrán javaslatot, miszerint évszaktól függően fizetnének, télen 380, nyáron 320 dollárt ezer köbméterenként.