Vágólapra másolva!
Csak kondenzációs kazánokat lehet árulni az EU-ban 2015-től. Elvileg 20-30 százalékkal hatékonyabbak a mostaniaknál. Magyarországon még kevés a korszerű kazán.
Vágólapra másolva!

Az igazi rezsicsökkentés egy modern gázkazán beszerelésével kezdődik, mondja Sziládi Sándor. A Szido Kft. tulajdonosa már 20 éve forgalmazza Magyarországon a BAXI márka kazánjait. Egy új, hatékony kazánnal 20-30 százalékos energia-megtakarítást lehet elérni, a jó kazán legalább annyira fontos, mint az épületek hőszigetelése.

Elöregedett kazánok

Az unióban 2015-től csak kondenzációs kazánokat lehet árulni, ez az első lépés a helyes irányba. Magyarországon viszont nem elég: a legtöbben nincsenek vele tisztában, mennyire fontos a jó kazán, az új TV vagy hűtőgép beszerzése rendszerint megelőzi a kazáncserét. Hazánkban így régiós összehasonlításban is rengeteg az öreg kazán, nem ritkák a 10-20 éves példányok, ezek borzasztó pazarlóak, és sok esetben nem biztonságosak.

Víz a gázban

A földgáz elégetése során forró vízgőz keletkezik, a hagyományos kazánokban ez a többi égéstermékkel együtt kihasználatlanul távozik. A kondenzációs kazánokban a forró vízgőzt nem engedik távozni, csak miután lehűlt, vagyis plusz hőt adott le. A hagyományos kazánok jó esetben 85-87 százalékos hatásfokon működnek, a kondenzációsak 110 százalékon (a 100 százalék feletti részt a kondenzációból nyert hő adja).

Okos kazánok

A modern berendezések már alkalmazkodnak a körülményekhez: követik az időjárás változásait, és folyamatosan figyelik a gáz minőségét, hogy mindig a legmagasabb hatásfokon tudjanak működni.

Napelemes kazánok

"Az épületgépészet az integráció felé halad. A legfejlettebb kazánok már most is olyan beépített szabályzással rendelkeznek, amelyek alkalmasak több hőforrás (kondenzációs kazán, szolár rendszer, szilárd tüzelésű kazán és akár hőszivattyú) rendszerben történő vezérlésére" - mondja Sziládi Sándor. A jövő pedig a hibrid készülékeké, amelyek a fenti elemeket egy egységben tartalmazzák, így még hatékonyabbak, még olcsóbbak, és jobban kímélik a környezetet.