Vágólapra másolva!
Exportra fognak termelni, pedig itthonra kellene.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését - jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Egy európai uniós előírás szerint 2020-ra a Magyarországon felhasznált teljes energiamennyiség legalább 13 százalékának megújuló energiából kell származnia. A kormány szeretné túlteljesíteni az előírást, a cél a megújulók 14,65 százalékos arányának elérése.

Exportra megy

Az első időszakban elsősorban exportra fog termelni az üzem, miután a világ összes napelemes rendszerének 57 százalékát Ázsiában telepítik. A napelemipar két legnagyobb piaca Kína és Japán, mondta Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer cég ügyvezető igazgatója.

Korszerű technológia

Az új gyárban olyan korszerű technológiát fognak alkalmazni, amilyet jelenleg a világon csak Japánban használnak. Úgynevezett vékonyréteg-napelemeket gyártanak majd, ezek hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévő napelemeké. A gyár várhatóan 2015 második felében kezd majd termelni, felépítése összesen 15 milliárd forintba kerül.