Férfivá váló nők drágítják a nyugdíjra spórolást

nők, biztosítás, Kómár Angelika kíséri nagymamáját, Kómár Istvánnét az esztergomi buszpályaudvaron
Vágólapra másolva!
Forró őszre készülhetnek a nők, a biztosítók le fogják rohanni őket. Decemberben lép életbe az a jogszabály, amely szerint nők és férfiak egyenlőek a biztosítók előtt, ez pedig komoly áremelkedést hozhat a nőknek. Aki teheti, az idén még 50 százalékkal olcsóbban gondoskodhat a jövőjéről.
Vágólapra másolva!

December 21. után többet kell majd havonta félretennie annak, aki az államinál magasabb nyugdíjra vágyik, és azt mondjuk egy életbiztosítással szeretné kiegészíteni - legalábbis, ha az illető nő. Egy európai uniós előírás szerint ugyanis december után a biztosítók nem tehetnek különbséget nők és férfiak között.


A nők szinte minden európai országban jó pár évvel tovább élnek (nálunk 7-8 évvel), mint a férfiak, biztosítási szempontból tehát sokkal kisebb kockázatot hordoznak. A kisebb rizikót eddig hűen tükrözték az alacsonyabb biztosítási díjak, ha tehát volt megkülönböztetett bánásmód a férfiak és nők között, az statisztikailag egyértelműen indokolható volt.

Az [origo]-nak nyilatkozó szakértők becslése szerint Magyarországon akár 50-60 százalékos áremelést is előre vetítő fordulat egy évekkel ezelőtt kezdeményezett peres ügyre nyúlik vissza. Az Európai Bíróság egy asszony, illetve az őt felkaroló belga fogyasztóvédelmi csoport beadványát hagyta jóvá, és éppen a nők vélelmezett hátrányát próbálta orvosolni, amikor tavaly tavasszal meghozta diszkriminációellenes ítéletét, és kimondta, hogy a biztosítóknak legkésőbb az idén decemberben egységesíteniük kell a tarifáikat.


A döntéssel végeredményben éppen a nőkkel szúrtak ki az egyenjogúsítás hívei, ez néhány hónapon belül az unió minden országában alighanem kiderül majd. A legtöbb biztosítás - legalábbis azok, amelyekben erős a kockázati elem, vagyis a haláleseti kifizetés aránya - ugyanis eddig pont a nőknek került kevesebb pénzbe (elvileg lehetne még különbség az autóbiztosításoknál is, de Magyarországon nincs olyan biztosító, amely az elmúlt években már ne egyforma díjakkal dolgozott volna, itt tehát hatástalan lesz az uniszex árazásra való átállás).

Meredek becslés is van


A várható áremelkedés mértékét nehéz pontosan meghatározni, az életkortól függően valahol 30 és akár 90 százalék között mozoghat - minél idősebb valaki, annál nagyobb lehet az ugrás. "Úgy kell nézni, mintha minden nő férfi lenne" - magyarázta az egyik legnagyobb életbiztosító üzletkötője az [origo]-nak a kalkulációja kiindulópontját. Az új, nőkre és férfiakra egységes díjtáblázat még nincs a kezében, de ügyfeleit ezzel a módszerrel legalább nagyságrendileg képbe tudja hozni a várható áremelkedésről.

"Minden esetben az adott biztosító üzletpolitikájának függvénye, hogy a biztosítási díjak hogyan fognak alakulni, erre vonatkozóan előrejelzést nem lehet adni" - válaszolta megkeresésünkre Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivője. Megjegyezte azonban, hogy egy, az angol biztosítási szövetség által megrendelt tanulmány azt vetítette előre, hogy az egységes díjak a 25 év alatti férfiak eddigi kockázati életbiztosítási díjainál picit alacsonyabbak lehetnek (legfeljebb 10 százalékkal), de ahhoz képest, amit a nők fizettek eddig, várhatóan 35-50 százalékkal magasabbak lesznek.

Ennél meredekebb becslést adott korábban Paál Zoltán, a Generali vezérigazgató-helyettese, aki szintén előzetes becslésekre hivatkozva úgy vélte, hogy a nők esetében, életkortól függően, 30-90 százalékos díjemelkedést hozhat az új szabályozás, a férfiak pedig nagyjából 20-30 százalékos csökkenésre számíthatnak az eddig fizetett díjakhoz képest.

Rárepülnek a nőkre

"A biztosítók, az üzletkötők és az érintett nők is most kezdenek felébredni, lehet, hogy dömping lesz az ősszel" - fogalmazott az egyik nagy életbiztosító ügynöke, aki azt tapasztalja, hogy a nyugdíjrendszerben történt változások mostanra ülepedtek le az emberekben, és sokan most kezdenek kétségbe esni majdani nyugdíjuk - illetve annak hiánya - miatt.

Ez a felismerés és az uniós átárazási kényszer olyan ziccer, amelyet aligha hagynak ki a biztosítók. Zajos kampányba egyelőre nem fogtak, de azért az Aegon már hónapok óta a nők éveként hirdeti 2012-t, és november végéig olcsóbb díjakkal akciózik. Más biztosítói forrásokból úgy tudjuk, hogy az Axa és a Generali is hamarosan ráhajt a nőkre, a piac keserves állapotát látva pedig nem lenne meglepő, ha a többiek is beállnának a sorba, hogy megpróbáljanak valamit lefaragni az idei negatívumokból.

Az idei év első fele rég nem látott visszaesést hozott ugyanis az életbiztosításoknál. A díjbevétel hatéves mélyponton van a Mabisz adatai szerint, és az eddigi sztártermék, unit-linked (befektetési alapokhoz kötött) biztosítás forgalma is két számjegyű ütemben zuhant. A hosszú távú élet- és nyugdíjbiztosítások a válság előtt is luxuscikknek számítottak sokak szemében, azóta pedig végképp ez érezhető. A korábban erős ösztönzést jelentő adókedvezmény megszűnt, jött viszont a végtörlesztés és a tömeges törlesztési nehézségek, az embereknek most alig van megtakarítható pénzük. Ha férfiak, ha nők.