Hernádi Zsolt nem a barátom - Ivo Sanader a Mol-ügyről

Vágólapra másolva!
Tagadja az ellene felhozott vádakat, és felmentésében bízik a volt horvát miniszterelnök. Ivo Sanader az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, nem kért és nem kapott kenőpénzt a Moltól. A bíróság előtti védőbeszédében állította: a Hypo banktól sem kapott jutalékot. A Sanader-per a végéhez közeledik. Zágrábban követtük végig a tárgyalás egy napját.
Vágólapra másolva!

Nem kaptam kenőpénzt a Moltól - mondta az [origo]-nak Zágrábban Ivo Sanader, aki ellen több büntetőeljárás is zajlik. A volt horvát kormányfő elleni vádiratok közül kettőt - amelyekben azzal vádolják, hogy kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo banktól, illetve a magyar Moltól - egyesítettek, az elsőfokú eljárás a végéhez közeledik.

Sanader hétfőn kezdte védőbeszédét az Ivan Turudic - a zágrábi megyei bíróság elnöke - vezette háromtagú büntetőtanács előtt. Az exminiszterelnök ellen háborús nyerészkedés és korrupció miatt emelt vádat a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatala (USKOK). Az eljárást a háborús nyerészkedés és a privatizációs bűncselekmények el nem évülését kimondó - Horvátország alkotmányában is rögzített - törvény alapján indították. A visszamenőleges hatályú jogszabályt eddig csak egyszer alkalmazták, ezért a volt miniszterelnök szerint azt - lex Sanaderként - valójában rá szabták.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Nem az én döntésem volt"

A rekordösszegű óvadék ellenében szabadlábon védekező Sanaderrel hétfőn egy kávézóban beszélgettünk. A volt kormányfő nem tűnt megtörtnek - mentálisan jó viselem az egészet, mondta -, a kérdésekre határozottan válaszolt, a pert politikai indíttatásúnak tartja.

Halott tanú

A vádirat egyik pontja szerint Sanader kenőpénzt fogadott el a Hypo banktól azért a hitelért, amelyet a horvát külügyminisztérium (MVP) vett fel az osztrák pénzintézettől. "Nem kaptam jutalékot a banktól, de ha kaptam volna is, az vajon miért lenne háborús nyerészkedés?" - közölte a bíróságon.

A délszláv állam háborús szétesésekor külügyi államtitkári posztot betöltő Sanader azt állította: amikor először találkozott a Hypo képviselőivel, a szerződés részleteit már tisztázták, és nem volt mandátuma arra, hogy érdemben tárgyaljon a kölcsönről. Azt mondta, államtitkárként nem volt abban a helyzetben, hogy a döntési folyamatot befolyásolja, hiszen a kormányzati hierarchiában a külügyminiszter, a kormányfő és az államelnök is felette állt.

"Erős diplomáciára volt szükségünk, ennek infrastruktúráját akartuk hitelből fedezni" - magyarázta. Az osztrákok közölték vele, a régióban szokásos, ötszázalékos jutalékot Eugen Laxa, a Brazíliában élő, horvát származású, befolyásos üzletember számára fizetik majd ki, állította a volt kormányfő. A vád tanúi a per során azt állították, Laxa nevével visszaéltek, és aláírását a kifizetési bizonylatokra ráhamisították. Laxa 2005-ben elhunyt.

A vitatott privatizáció

Sanader a Mol-ügyben is ártatlannak vallja magát. "Az INA privatizációját megörököltük a Racan-kormánytól" - mondta. Ivica Racan miniszterelnök baloldali koalíciója 2000 januárja és 2003 decembere között volt kormányon.

A Mol az INA stratégiai partnere volt, és kezdetben a részvények 25 százalékát plusz egy részvényt birtokolt a horvát állami tulajdonú olajvállalatban. A szerződésben volt egy ötéves időszak, amely alatt a Mol nem rendelkezhetett a birtokában lévő INA-részvényekkel, mondta Sanader. Az átmeneti időszak letelte után a Mol növelni akarta a részesedését, amiről a budapesti és a zágrábi kormány is egyeztetett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hernádival nincsenek közeli barátságban

"Gyurcsány Ferenccel is beszéltünk a részvénycseréről, de amikor kiderült, hogy egy Mol-részvényért - a tőzsdei árfolyamok alapján - három INA-részvényt kellene átadnunk, elálltunk az ötlettől" - mondta a volt kormányfő.

Horvátországban az INA privatizációja mindig is érzelmektől fűtött, átpolitizált kérdés volt. Korábban Sanader egyik védőügyvédje, Jadranka Slokovic is azt mondta az [origo]-nak, hogy az ügyészek azt akarják bizonyítani, a Mol megjelenése az INA-ban katasztrófa volt a horvát állam számára. A közvélemény hajlamos a privatizációban a nemzeti vagyon eltékozlását látni.

Az INA részvényesi szerződését újra kellett tárgyalni, mert a horvát állami tulajdon 50 százalék alá esett. "A tulajdoni hányad csökkenése a privatizációs törvény következménye volt" - állította Sanader. A törvény részvényeket juttatott a veteránok szövetségének, a dolgozóknak, és a tőzsdei értékesítésről is rendelkezett. A volt kormányfő szerint érthető volt a Mol törekvése, hogy növelje részesedését az INA-ban. Azt mondta, a horvát fél igyekezett minél nagyobb befolyást megőrizni az olajvállalatban.

"A privatizációs szerződés módosításáról nem én döntöttem" - hangoztatta Sanader. Állítja, hogy arról - a kabinet tagjain kívül - beszéltek az akkori koalíciós partnerekkel is, és a legnagyobb kormánypárt, a HDZ elnökségében is több alkalommal tárgyaltak róla.


Hernádi Zsolt nem a barátom

A Sanader elleni per egyik koronatanúja egy horvát oligarcha, Robert Jezic (a róla írt portrénkat itt olvashatják), aki azt állította, a Mol az ő cégén keresztül utalta el a 10 millió eurós kenőpénz első részletét, 5 millió eurót. Jezic arról is beszélt, Sanader hivatalában találkozott Hernádi Zsolttal, a Mol vezetőjével.

"Jezic megkért, hozzam össze Hernádi Zsolttal. El akarta érni, hogy cégének jobb elbánása legyen az INA-nál. Így jött létre ez a találkozó" - mondta az [origo] kérdésére Sanader. A volt kormányfő azt mondta, még egy alkalommal találkoztak hármasban: a zágrábi Marcelino étteremben.

Ez a találkozó nagy nyilvánosságot kapott: az étterem biztonsági kamerájának felvételén Hernádi és Sanader látható. A videót az ügyészség bizonyítékként terjesztette be. Sanader azt mondta, akkor sem kenőpénzről egyeztettek a Mol vezetőjével. "Lemondásom után tanácsadói céget alapítottak. Jezic megkért, ismét hozzam össze Hernádival, hogy bemutathassa neki az egyik projektjét" - mesélte Sanader. "A Marcelinóban ő is ott volt, sokáig beszélgettünk. A felvételt manipulálták, mert azon Jezic nem látszik."

Sanader az interjúban azt mondta, Hernádival nem találkozott gyakrabban, mint a Horvátországban működő bármely nemzetközi nagyvállalat vezetőjével. Korrekt partnerként ismerte meg, akivel azóta nem tartják a kapcsolatot, és nincsenek közelebbi barátságban.

A Mol korábban is cáfolta, hogy ciprusi bejegyzésű cégek közbeiktatásával utal volna ötmillió eurót Sanader számára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sanaderrel zavartalanul sétáltunk a hideg zágrábi esőben

Sanaderrel zavartalanul sétáltunk a hideg zágrábi esőben. Az ideje zömét a vádlottak padján vagy a tárgyalásokra készülve töltő volt kormányfő azt mondta, nem érik kellemetlenségek, és a járókelők sem szólnak be neki. A kávézóban néhányan meglepetten néztek rá, bár volt, aki a mellette ülőtől kérdezte tanácstanul, honnan ismerős az új vendég.

A kérdésre, hogy milyen fórumokhoz fordulna a védelem, ha elítélik, Sanader nem kívánt válaszolni. "Nem akarok feltevésekkel foglalkozni" - mondta a volt kormányfő. Ha bűnösnek találják, többéves börtönbüntetés és teljes vagyonelkobzás fenyegeti. Ítélethirdetés a hét végén vagy a jövő hét elején várható.