Utolsó utáni pillanatban durvult el a kasszakáosz

pénztárgép
Csak NAV-engedélyes műszerészek javíthatják
Vágólapra másolva!
Csütörtök este az Engedélyezési Hivatal közleményt adott ki két online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonásáról. Az egyik kassza az Alt Cash utolsó engedélyezett gépe, így a hivatal döntésével eltűnnek az magyar piacról a 20 éve uralkodó pozícióban lévő Samsungok, melyekre eddig az online átállásban is a legtöbb megrendelést adták le. Több tízezer kereskedő maradhat hoppon, a Facebookon némelyikük már forradalommal fenyegetőzik.
Vágólapra másolva!

„Ami ezzel a pénztárgépcserével van, az akkora botrány, hogy olyan ebben az országban még nem volt” – mondja egy VIII. kerületi csemegebolt pultos-tulajdonosa. Ő is a több ezer kereskedő közé tartozik, akik az Alt Cash és a Japan Cash nevű cégek által forgalmazott Samsung-pénztárgépekre adtak le megrendeléseket.

A bolttulajdonos most azért annyira dühös, mert a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön váratlanul úgy döntött, nem fogadja el a két forgalmazó készülékeit. A NAV ezért péntektől bármikor megbírságolhatja a tőlük rendelő boltosokat, még annak ellenére is, hogy ők minden határidőt betartottak, időben igényeltek online kasszát.

Miről szól a kasszacsere?

- Még Matolcsy György volt a nemzetgazdasági miniszter, amikor a kormány 2013 elején elrendelte, hogy a Magyarországon működő pénztárgépeket le kell cserélni a NAV-val intenetes adatkapcsolat létesítésére képes online kasszákra.
- Online kasszát pénztárgép-szaküzletekből vagy közvetlenül a forgalmazóktól lehet vásárolni.
- A forgalmazóknak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál kell engedélyeztetniük a pénztárgépeiket.
- A folyamat azonban nagyon lassan halad, a pénztárgépek sorozatgyártását és összeszerelését általában csak az engedélyezésük után kezdik meg, ezért már 2013 nyarán világosan látszott, hogy még hónapokig nem fejeződhet be az átállás.
- Épp ezért, a NAV sem bírságolja meg azokat, akiknek még nincs online kasszájuk, de a kiskereskedőknek rendelkezniük kell az érvényes megrendelésüket bizonyító regisztrációs kóddal. A NAV csak akkor bírságol, ha ilyet sem tudnak felmutatni.

Éppen a bírság lehetősége miatt egyik kereskedő sem akart névvel vagy arccal nyilatkozni. „A valagamat esetleg lefényképezhetik. Aztán küldjék el a képet a minisztériumba, a NAV-hoz meg mindenhová!” – kiabálta egy belvárosi antikvárium felháborodott vezetője. Az ő helyzete különösen nehéz, hiszen először az Alt Cash Sam4s 270-es típusú kasszáját rendelte meg. Ennek az engedélyét aztán tavaly menet közben visszavonták, és ezért kényszerült a 300-as típusra változtatni a megrendelését. Most már ez a modell sem rendelkezik engedéllyel.

Az antikvárius két okból választotta a Sam4s 270-est, egyrészt azért, mert jelenleg egy Sam4s 260-as kasszát használ – és szerinte az „a világ legszuperebb gépe” – a Sam4s 270 pedig pont ugyanolyan, mint a 260, csak már képes online kapcsolatra. A másik ok pedig a gép ára volt, a forgalmazók közül ugyanis az Alt Cash Kft. volt az egyetlen, amelyik könnyített finanszírozással értékesítette kasszáit. Ezért is kapta ez a cég a legtöbb megrendelést.

Az Alt Cash 270-es pénztárgépének engedélyét már októberben visszavonta az MKEH, mondván, a típus „nem felel meg az előírt műszaki és informatikai követelményeknek.” Akkor ez a kassza volt a legnépszerűbb az országban, erre érkezett a legtöbb megrendelés, ennek a gyártását támogatta több tízmillió forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium, és októberre az Alt Cash már 8000 ilyen pénztárgépet hozott az országba, ezzel elsőként kezdhette volna meg az online-pénztárgépek értékesítést, ha nem jön az akkori tiltás.

De a tiltás jött, a befizetett előlegeiket féltő kiskereskedők pedig megoldást vártak. Az Alt Cash azt találta ki, hogy a 270-re leadott megrendeléseit átvezeti a másik, november 25-én engedélyezett kasszatípusára, a 300-ra. Így történt a belvárosi antikvárius mellett még több ezer magyar kiskereskedő megrendelésével, így gyűlt össze 80-90 ezer megrendelés a Sam4s 300-on. Csütörtök este viszont ennek az engedélyét is visszavonta az MKEH, pedig november 25-i közleményében még arról írt a hivatal, hogy a típus minden vizsgálaton sikeresen átment.

Hirtelen rájöttek a hiányosságokra

Az MKEH közleménye szerint most azért vonták vissza az Alt Cash és a Japan Cash engedélyét (a Japan Cash lényegében ugyanazt a Sam4s 300-ast forgalmazta, amit az Alt Cash), mert a gép a benne lévő adóügyi ellenőrző egység (AEE) „funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt lehetőséget teremt az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használható.”

Megkérdeztük az MKEH-t, hogy pontosan mit értenek ez alatt, de nem kaptunk választ, ahogyan arra sem, hogy miért merült fel most – a forgalmazási engedély megadása után két hónappal – hogy újból ellenőrizni kell kifejezetten ezt a pénztárgépet, ha tavaly novemberben ugyanez a kassza három független tesztelő szakvéleménye szerint megfelelt a követelményeknek.

Az AEE-t gyártó Videotonnál értetlenül állnak a probléma előtt, ahogyan az Origónak írták: „az MKEH közlése, miszerint az általunk gyártott adóügyi ellenőrző egység olyan rejtett funkciót, azaz biztonsági kockázatot tartalmaz, amely alkalmas lehet a rendszer kijátszására, miránk a megdöbbenés erejével hatott.” A cég szerint a pénztárgépeket összefogó országos informatikai rendszerhez az általuk gyártott AEE maradéktalanul illeszkedik, „az engedélyezés során ezzel kapcsolatban biztonsági aggály fel sem merült.”

"Nincs az a bíró, aki engem marasztal el"

Ugyanez a véleménye az Alt Cash-nek is, pénteken a Facebookon azt írták, nincs tudomásuk arról, hogy gépeikkel csalni lehetne. „Megdöbbenve fogadtuk a Sam4s NR-300 online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonását. A hírről mi is az MKEH oldaláról értesültünk, előzetes tájékoztatást nem kaptunk a hivataltól. Pénztárgépünk jogerős forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezett, az MKEH összes vizsgálatán hibamentesen szerepelt.”

A megkérdezett pénztárgép-eladók és a kereskedők is úgy gondolják, hogy a Sam4s gépekkel nincs érdemi műszaki probléma. „Nézze meg, mi történik! A hivatal mást se csinál, csak a Samsung-gépeknek próbál keresztbe tenni! Hol betiltja őket, hol felfüggeszti az engedélyüket” – mondta a VIII. kerületi boltos.

Az Alt Cash Samsung pénztárgépeit több mint 20 éve használják Magyarországon. 2000-re kasszáik piaci részesedése megközelítette a 60 százalékot, az Alt Cash pedig országos lefedettségű viszonteladói- és szervízhálózatot alakított ki. Az online pénztárgép-forgalmazók közül piaci információk szerint ők zsebelték be a megrendelések mintegy felét, igaz, nyilvános adat egyelőre nincs erről.

Több Sam4s 300-ast azóta üzembe is helyeztek a tulajdonosok, a forgalmazási engedély csütörtök esti visszavonása őket különösen érzékenyen érinti, mivel a régi gépüket már nem használhatják, az újnak viszont már nincs érvényes engedélye. Az Alt Cash is lehetetlen helyzetbe került, hiszen míg a 270-es engedélyének visszavonásakor a megrendeléseket át tudta irányítani a 300-as kasszára, most nincs ilyen lehetősége, hiszen az MKEH döntésével minden terméke eltűnik a piacról. Éppen ezért az sem valószínű, hogy valahogy kompenzálni tudná temérdek ügyfelét anélkül, hogy csődöt jelentsen.

A hivatal közleménye szerint a kereskedők maguk kötelesek gondoskodni érvényes pénztárgép beszerzéséről, ők viszont tanácstalanok. „Tegnap hoztam el és helyeztem üzembe a gépet! Engem nem érdekel, nincs az a bíró, aki engem marasztal el! Engedélyezett gépet vásároltam, kiadták rá a gépkönyvet, aláírtam minden dörgedelmes szerződést! Leszarom, befejeztem!” – írja egy boltos a Facebookon. A helyzet súlyosságát a Nemzetgazdasági Minisztériumban is érzik: Pankucsi Zoltán, a tárca helyettes államtitkára pénteken rendkívüli ülésre hívta össze az online-pénztárgépre való átállást segítő munkabizottságot.

Kövessen minket a Facebookon is.