Káosz a pénztárgéppiacon, a minisztérium rendkívüli tanácskozást hív össze

Vágólapra másolva!
Az engedélyezési hivatal végleg visszavonta a legnépszerűbb pénztárgép engedélyét, mert vizsgálatuk során állítólag kiderült, hogy a berendezések lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre. Az online pénztárgépek bevezetésének akadozó folyamatára a minisztérium is felfigyelt, és soron kívül összehívják az átállással foglalkozó bizottságot. A kereskedők továbbra sem tudják, mit tegyenek.
Vágólapra másolva!

Soron kívül összehívják az online-pénztárgépre való átállást segítő munkabizottságot, mondta Pankucsi Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára szerint nagyon sok olyan gyakorlati kérdés felmerült, amit azonnal tisztázni kell. "A kialakult helyzetre találnunk kell egy gyors, határozott, és minden érdekelt érdekeit figyelembe vevő megoldást", mondta Pankucsi, aki szerint ebben a munkabizottság összehívása és véleményének kikérése fog támpontot adni.

A bizottság a jövő héten ülhet össze, írta az MTI.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE gép, valamint a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgép engedélyét. A hivatal szerint a vizsgálat során kiderült, hogy az érintett pénztárgépek – funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt – lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre. A hatóság saját hatáskörében azt is vizsgálja, hogy "a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát". Bár ezekre a géptípusokra számos megrendelést adtak le, ténylegesen csak néhány tucat gépet hoztak forgalomba – áll a MKEH tájékoztatójában.

Ezek a modellek népszerűek voltak, mert a korábbi változatokat is megbízhatónak tartották a kereskedők. Ezért a legtöbb rendelés ezekre a típusokra érkezett.

A MKEH szerinte mindazoknak, akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek, vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról. „A mi üzletünkben január 20-án volt utoljára ellenőrzés, akkor még rendben volt minden a megrendelt gép papírjaival, a mai napon már érvénytelen megrendeléssel rendelkezem. És ha bejönnek ma is?!” – írta az Origónak egy felháborodott kereskedő.