Nehéz munkát találni Szlovákiában

Vágólapra másolva!
   
Vágólapra másolva!

Szlovákiában egy munkanélküli átlagosan két és fél év után talál munkát, ez háromszor hosszabb idő, mint az OECD-országok átlaga - írta elemzésében a Postová Banka. A szlovák munkanélküliség átlagos időtartama nem csak az OECD átlagát haladja meg, de jóval magasabb a visegrádi négyek országaiban kimutatottnál is. Míg Szlovákiában a munkanélküliség átlagos időtartama 30 és fél hónap, addig az OECD országaiban 10 hónap, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon pedig 12-18 hónap.

Szlovákiában a hosszú távú, azaz egy évet meghaladó időtartamú munkanélküliség tömegjelenség, és a tartósan munkanélküliek aránya 2009 óta folyamatosan emelkedik. Számuk az egyik legmagasabb az Európai Unióban.

A szlovák statisztikai hivatal szerint tavaly decemberben 13,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek több mint 67 százaléka keresett hosszú ideje állást. A tartós munkanélküliség az 55 évnél idősebbek és a nők között a legjellemzőbb. A nyugdíj előtti korosztályhoz tartozó munkanélküliek átlagosan 33 hónapot meghaladó ideig keresnek munkát, a munkanélküli nők pedig átlagosan 25 hónapig vannak állás nélkül.