Magyarország nagy része az EU legszegényebb területeihez tartozik

Vágólapra másolva!
Hét régiónk közül négy a román, bolgár és lengyel perifériával van egy szinten.
Vágólapra másolva!

A hét magyarországi régióból négy is azon a listán van, amely az unió 20 legszegényebb térségét tartalmazza. Az Eurostat most nyilvánosságra hozott adatsora a 2011-es nemzeti össztermék alapján állította fel az uniós régiók rangsorát, az egy főre jutó GDP-t vásárlóerő-paritáson számolva.

Ezek szerint Észak-Magyarország (vagyis Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye) a legrosszabban teljesítő magyar régió, ahol az egy főre jutó GDP mindössze az uniós átlag 40 százalékát éri el. Nem sokkal jobb a helyzet az Észak-Alföldön (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) ahol 43, illetve a Dél-Alföldön (Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében), ahol 44 százalékos a mutató. A Dél-Dunántúlon (Somogy, Baranya és Tolna megyében) is csak 45 százalékos az arány.

Ezzel Magyarország teljes keleti és déli része az unió legszegényebb térségei között található. A régiók utolsó 20 helyén a magyarok mellett csak a lengyel, a bolgár és a román periféria térségei szerepelnek. A legrosszabb mutatóval a bolgár Szeverozapaden rendelkezik, ott a GDP csak az átlag 29 százalékára rúg.

Az öt leggazdagabb területnek sorrendben London (az uniós átlag 321 százalékával), Luxemburg, Brüsszel, Hamburg és Pozsony számít, a szlovák főváros és környéke a 186 százalékos mutatóval még Párizst, a hollandiai Groningent és Stockholmot is megelőzi. Prága a 9., Bécs a 11. leggazdagabb város 171, illetve 165 százalékkal.

Magyarország relatív szegénységének jelzője az is, hogy a 75 százalékos határt a hétből csak egy régió, Budapest lépte át, 110 százalékos mutatóval. Szlovákiában óriási a különbség Pozsony és a vidék között, a főváros kiemelkedő gazdagsága mellett a három másik régió 51–72 százalék között áll, de még így is azon a szinten, ahol Nyugat-Magyarország.

A 125 százalékos határt összesen 41 régió haladta meg, ezek közül 11 volt Németországban, illetve 5-5 Hollandiában és Ausztriában.