Kénytelen lesz megismerni ezeket a márkákat: Moy Park, Oi, Yingli

focivb reklám új szponzorok oi yingli
Air bodies during a training session of the German national soccer team at the training center in Santo Andre, Brazil, 22 June 2014. The FIFA World Cup 2014 will take place in Brazil from 12 June to 13 July 2014. Photo: Thomas Eisenhuth/dpa
Vágólapra másolva!
A brazíliai focivébén az ismert nagy márkák mellett három érdekes új szponzor logója is ott virít minden meccsen. Kik ők, mennyit fizettek ezért, és miért éri meg nekik?
Vágólapra másolva!

A FIFA hivatalos statisztikái szerint a 2010-es dél-afrikai focivébé meccseit átlagosan 188 millió szurkoló nézte meg, a döntőt körülbelül egymilliárd ember követte figyelemmel, és az esemény összességében 3,2 milliárd szurkolót ültetett le hosszabb-rövidebb ideig a képernyő elé. A brazíliai vb számai is hasonlóan alakulhatnak, a világ teljes népességének csaknem fele szánja rá magát arra, hogy legalább bekapcsolja a tévét.

Amikor Lionel Messi vagy C. Ronaldo megcsinálja a cselt, és elhúz a védő mellett, a szurkolók a háttérben végignézik a pálya szélén elhelyezett reklámtáblákat is – egy cég számára kevés jobb lehetőség kínálkozik, hogy világszerte ismertté tegye a márkanevét. A FIFA legfőbb szponzorait (Adidas, Coca-Cola, Hyundai-Kia, Emirates, Sony és Visa) persze senkinek sem kell bemutatni, Brazíliában azonban feltűnt három olyan új márka, amellyel nézők százmilliói vélhetően csak most ismerkednek meg.

Portugál előremenekülés

Az Oi nevű brazil távközlési óriás megjelenése még nem lenne meglepő, de az már igen, hogy a FIFA hivatalos besorolása szerint nem a nemzeti támogatók körében szerepel, hanem a rangosabb, hivatalos szponzor címére fizetett elő – vagyis a globális elérést célzó multik közé került.

Az Oi azonban tavaly ősz óta éppen a kisebbségi tulajdonosával, azaz a Portugal Telecommal való egybeolvadás kellős közepén van, és a tranzakció első számú célja az, hogy a portugál társaságba nemzetközi szinten életet leheljen. A lanyha portugál gazdaság miatt az utóbbi években eléggé szenvedő Portugal Telecom Latin-Amerikában szeretne előremenekülni és felvenni a versenyt a spanyol Telefonicával, az olasz Telecom Italiával és legfőképpen a mexikói America Movillal, amelyet a világ leggazdagabb embere, Carlos Slim jegyez.

Az Oi egyébként eleve erre a célra jött létre 2008-ban, amikor Lula da Silva akkori brazil elnök hathatós közreműködésével eladták a korábbi Brasil Telecomot, mert a versenytársak már kezdték a nyakára helyezni a kést. Az Oi tavaly év végén összesen 74,5 millió előfizetéssel (telefon, mobiltelefon, internet, üzleti csomag) rendelkezett, tavalyi árbevétele 12,3 milliárd dollár, nyeresége 220 millió dollár volt. Ha sikerül egybegyúrni a céget az egykori portugál kisebbségi anyavállalatával, akkor egy 20 milliárd dolláros konglomerátum jöhet létre Corp.Co néven.

A napkollektortól a csirkéig

Egy másik új márka, a kínai Yingli is hasonló taktikában bízik, éppen előremenekülőben van. A világ legnagyobb napelemgyártója idén már a tizedik egymást követő negyedévet zárta veszteséggel, és versenytársaihoz képest kissé megkésve, csak ősszel vár először újra nyereséget.

A kínai napelemgyártókra az utóbbi években rájárt a rúd, saját magukat kergették öldöklő árversenybe, ám míg a többi nagy cég az utóbbi idők kis áremelkedésére rá tudott ülni, a Yingli most is mereven ragaszkodik ahhoz, hogy nagyon olcsó maradjon. Eközben óriási adósságon ül, amelyet elemzők szerint csak nagyon drágán tud finanszírozni. Tavalyi árbevétele 2,2 milliárd dollár, vesztesége 321 millió dollár volt.

Két és fél éve veszteséget termel a Yingli, a világ legnagyobb napelemgyártója. Forrás: Imaginechina/Wei Ta

A legegzotikusabb új belépő címét azonban a Moy Park érdemelheti ki. Ennek a társaságnak az elődje 1943-ban indult el az észak-írországi Moygashel nevű faluból, ahol burgonyával, tejjel és tojással kezdett foglalkozni. Csak 1960-ra vette át a vezető szerepet az ulsteri szövetkezetben, amelyhez egy Moirában lévő gyártelep is tartozott, a nevét is erről kapta.

A fagyasztott csirkékkel felfutó, globális szereplővé fejlődő vállalkozásnál ma 12 ezer alkalmazott dolgozik, hetente 4,5 millió szárnyast vágnak le, legismertebb márkájának Jamie Oliver számít. A Moy Park ma egy brazil székhelyű multi, a Marfrig csoport tagja, ebből adódott a vébés együttműködés, és a cég azt szeretné elérni, hogy a csoporton belül a Moy Park márka Brazíliában is befusson. Árbevétele tavaly 8,4 milliárd dollár, nyeresége 345 millió dollár volt.

Fontos a belépő is

Ahhoz, hogy egy cég bekerüljön a FIFA-nak ebbe a második körös szponzori körébe, általában évente 10–25 millió dollár közötti összeget kell kifizetni (a legnagyobb, első körös támogatók 25–50 millió között csengetnek). Ezzel azonban még mindig csak a belépőt vették meg a sikerhez, a nemzetközi szakirodalom szerint ugyanis a hasonló eseményeknél még legalább egyszer vagy kétszer ennyit kell elkölteni ahhoz, hogy a reklámkampány termőre forduljon.

A pályán elhelyezett reklámtábla ugyan ráégeti a néző retinájára a márkát, vásárolni azonban még nem feltétlenül fog Yingli napelemet vagy Moy Park fagyasztott csirkét, ahhoz további reklámokkal kell folyamatosan nyomás alatt tartani.

A reklámkampány aktiválásának másik módja az üzleti partnerek vendéglátása, felmérések szerint ma már a sportesemények viszik el az ilyen típusú üzleti meghívások 85 százalékát. A focivébé döntőjére szóló jegy olyan kapcsolatépítési eszköz, amelynek megtérülése gyakorlatilag garantált.