SMS-ekkel kényszerítették térdre a bankokat

Vágólapra másolva!
Bulgáriában összehangolt támadással, SMS-ekkel, emailekkel és Facebook-üzenetekkel keltettek bankpánikot. Az Európai Bizottság 2.3 milliárd dolláros hitellel támogatja a megingott bankszektort. Öt személyt letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Bulgária által kért 2.3 milliárd dolláros hitelkeretet az ország bankrendszerének megsegítésére. A testület szerint ennyi szükséges ahhoz, hogy a bolgár bankszektor a különleges körülmények közt is fenn tudja tartani a szükséges likviditást. Ugyanakkor a Bizottság szerint a bolgár bankrendszer alapvetően jó állapotban van, tőkeerős és magas szintű likviditással rendelkezik, különösen más tagországok bankszektoraihoz képest. A hitelkeretre csak a múlt heti események miatt, elővigyázatosságból van szükség.

Kitört a bankpánik

Múlt héten a negyedik legnagyobb bolgár bank, a Corpbank likviditási problémák miatt beszüntette működését, vezetőit menesztették, az irányítását a jegybank vette át. A Corpbank egyelőre zárva tart, az ígéretek szerint feltőkésítik és egy hónap múlva újranyitják. Pénteken a betétesek, abban a hiszemben, hogy pénzük veszélyben forog, megrohanták a First Investment Bank, a harmadik legnagyobb hitelintézet fiókjait. Az ügyfelek pár óra leforgása alatt 800 millió levát (558 millió dollárt) vettek fel, a banknak hétfőig be kellett zárnia a roham miatt. A bankpánikot SMS-ek, emailek, Facebook-bejegyzések és Youtube-videók terjesztésével érték el. A névtelen üzenetek feladásával kapcsolatban a bolgár rendőrség öt embert letartóztatott, a jegybank nyilatkozata szerint összehangolt támadást hajtottak végre a bankrendszeren keresztül a teljes bolgár állam ellen.

Az elnök szerint nincs válság

Rosen Plevneliev elnök nyilatkozatában óva intett a pániktól. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze bizalmi válságról van szó, maga a bankrendszer nincs válságban. A pánik kiváltásáért felelős személyeket meg fogják találni, és a törvény teljes szigorával le fognak súlytani rájuk – mondta az elnök.

A politikai bizonytalanság is okozhatta

A bankpánik kialakulásához az országban uralkodó politikai bizonytalanság is hozzájárulhatott. Plamen Oresharski miniszterelnök alig egyéves kormányzását korrupciós vádak és utcai tüntetések kísérték. Miután a koalíciós partner Bolgár Szocialista Párt kiábrándítóan szerepelt az európai parlamenti választásokon, Sergei Stanishev, a szocialisták vezetője bejelentette, hogy a kormánynak mihamarabb le kellene mondania, és előrehozott választásokat kell tartani, mivel úgysem képesek végigcsinálni a ciklust. Az előrehozott választásokat október 5-én fogják tartani.