Hol ér többet és hol kevesebbet a pénzünk?

forintárfolyam és utazás
France, Alpes Maritimes, Cannes, Hotel Martinez, prestigious palace terrace of the penthouse suite on the top floor, breakfast
Vágólapra másolva!
Brazíliában már javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság. A magyarok számára azonban inkább a szomszédos Argentína lehetne vonzóbb úti cél. Miért? Mert több mint 25 százalékkal olcsóbb lett számunkra. A Bankmonitor megmondja, hol érdemes nyaralni, és hogyan vigyázzunk a pénzünkre külföldön.
Vágólapra másolva!

A vételi és eladási árfolyam különbözeténél, váltási költségnél sokkal lényegesebb, hogyan alakult az elmúlt egy évben a forint árfolyama a helyi valutákhoz képest. Európában az elmúlt egy év során Anglia sokat drágult, a legjobban még Törökországgal járunk.

Drágább vagy olcsóbb lett?

A devizaváltás hatása sok esetben eltörpül, ha megvizsgáljuk, mennyit mozdult a forint árfolyama a különböző devizákkal szemben az elmúlt időben. Megnéztük, hogy állt a forint árfolyama egy éve, és hogyan áll most különböző országok fizetőeszközéhez képest. Az értékeket korrigáltuk a tavalyi inflációval. Így megtudtuk, hogy az adott ország mennyivel lett drágább vagy olcsóbb számunkra az elmúlt egy évben. Nem biztos, hogy egy tavaly még kedvező árakkal kecsegtető ország ma is jó célpont, írja a Bankmonitor.

Anglia drágult a legtöbbet

A vizsgált országok közül a legrosszabbul kétségkívül Angliával járnánk. Hiába van viszonylag közel hozzánk, jó eséllyel majdnem 15 százalékkal többet kell fizetnünk, mint egy évvel korábban. Vagyis ha például tavaly 100 ezer forintból jött ki a nyaralásunk, akkor ugyanezért az idén már 114 500 forintot kell fizetnünk. Meglepő módon keleti szomszédunknál, Romániában is több mint 8 százalékkal több forintunk bánhatja a nyaralást, azaz a tavalyi 100 ezer helyett idén ugyanazt csak 108 ezerből kaphatjuk meg.

Argentína sokkal olcsóbb lett

Törökországi, dél-afrikai, thaiföldi nyaralásunkra ugyanakkor kevesebbet kell kiadni, mint egy évvel korábban. Akad egy igen üdítő kivétel is: Argentína. Ott 26,5 százalékkal kevesebből is kijöhetünk a nyaralás során az előző évhez képest. Ez már tetemes csökkenés lehet, hiszen ha például tavaly 200 ezer forintot kellett szánnunk egy nyaralásra, akkor az idén ugyanezt 147 ezerből is megúszhatjuk. Természetesen ehhez hozzájárul, hogy Argentína (a történelem során már nem először) az államcsőd szélén egyensúlyozik, emiatt gyengült ilyen szintre a peso. Ami nekik üröm, az a turistáknak öröm: még az általános árdrágulást (azaz az inflációt) figyelembe véve is lényegesen olcsóbb ország vált Argentínából, mint amilyen tavaly ilyenkor volt.

Pénzügyek külföldön

Mivel a forint csak Magyarországon fizetőeszköz, ha utazunk, valahogyan be kell váltanunk a helyi pénznemre. Ez a választott átváltási lehetőségtől függően 1,5-4,5 százalékkal tér el az MNB középárfolyamától. Nézzük, milyen lehetőségünk van minderre.

Klasszikus út: valutaváltó

Korábbi elemzésünk alapján akkor járunk a legjobban, ha valutaváltónál vásároljuk a külföldi valutát. Átlagosan 2,5-3,5 százalékkal tér el a vételi és eladási árfolyam, azaz egy alkalommal körülbelül 1,5 százalékkal térünk el a számított középárfolyamtól valutanem és valutaváltó függvényében. Viszont a tranzakciós illeték bevezetése óta számolnunk kell 0,6 százalékos többletköltséggel is. Arról nem is beszélve, hogy a forint készpénzhez jutás is költséggel járhat, ha nem férünk bele az ingyenes 150 ezer forintos keretbe.

A bankkártya kényelemes

Másik lehetőségünk, ha külföldi költéseinkkor egyszerűen a kártyánkat használjuk. Tehát vásárlásaink ellenértékét a forint alapú bankkártyánkkal egyenlítjük ki. Ilyenkor 1,5-3 százalékkal rosszabb árfolyamot kapunk, mint a valutaváltónál. Viszont itt a tranzakciós illeték mindössze 0,3 százalék, amit a bankok többsége nem is terhel az ügyfeleire. Elvétve vásárlásonként fix összeggel is találkozhatunk, de az nem túl magas.

A készpénzfelvétel drága

Jellemzően a legdrágább megoldás a külföldi készpénzfelvétel bankkártyával. Ilyenkor a kártyás fizetésnél alkalmazott árfolyam mellett a sokszor igen borsos külföldi készpénzfelvétel díjával is találkozhatunk. Ezt a lehetőséget a legtöbb esetben érdemes kerülni. Bár fontos megemlíteni, hogy több olyan bank is van hazánkban, amelyek állandó vagy időszakos akciójuk keretében kedvezményesen, vagy akár teljesen díjmentesen biztosítanak erre lehetőséget.

Alternatív megoldás: a devizaszámla

Természetesen a fent említett megoldásokon kívül lehet még más megoldást is alkalmazni. Ilyen lehet, ha egy devizaszámlát nyitunk, és valutaváltás helyett devizaváltással szerezzük be a helyi fizetőeszközt. A számlán lévő összeget így egy devizaalapú kártyával tudjuk felhasználni, vagy szükség esetén készpénzben is kivehetjük. Sajnos általában egyik sem éppen költségkímélő megoldás a nyaralónak.