Számlának tűnő webreklámajánlattal házal egy cég

adócsalás, pénzbehajtás, számla, számlatömb
Már annak is van érezhető gazdasági hatása, ha nagyobb az adófegyelem
Vágólapra másolva!
Nettó 35 ezer forintot szeretne kérni egy webes reklámtárhelyért egy portál és az ahhoz tartozó cégadatbázis új gazdája, aki már 3000 vállalatnak postázta ajánlatát - értesült az Origo. Kiderült, ugyanezt tette már 2011-ben is a cég jogelődje.
Vágólapra másolva!

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a levélre, amelyben a TeleHungary Kft. arról értesítette a korábbi partnereként megszólított cégét, hogy a Gogletarhely.com-on lévő reklámtárhelye az idén lejár, ha pedig szeretne jövőre is szerepelni a weblapon, akkor fizessen be nettó 35 ezer forintot a cégnek a mellékelt ajánlattételi számlán.

Nettó 35 ezer forintról szóló számlát küldenek az állítólagos partnereknek Forrás: Origo

Olvasónk azonban nem tudta, hogy szerepel az adatbázisban, ahogy azzal sem volt tisztában, hogy rendelkezett reklámtárhellyel a Gogletarhely.com oldalon, ezért nem fizette be a 35 ezer forintot. Sosem adott pénzt azért, hogy ezen az oldalon szerepeljen.

Nincs fizetési kötelezettség

A cég 2013-ban vásárolta meg a Gogletarhely.com webes reklámfelületet és az azon lévő 14 ezer cégből álló, hosszú évek óta működő adatbázist, azonban szerződésük szerint csak egy év elteltével kereshették fel a weblapon szereplő vállalatokat - mondta el az Origónak Csépányi Gábor, a TeleHungary Kft. pénzügyi igazgatója.

A cég szolgáltatása, hogy a szerződéses partnereiket reklámozzák a Gogletarhely.com oldalon, közlik az adataikat, linkelik a portáljukat, és egy rövid leírást adnak a tevékenységükről. Eddig körülbelül 3000 partnert kerestek meg az ajánlattétellel, és a cégek mellett a többi között iskolák és önkormányzatok is igénybe vették már a reklámszolgáltatást.

Érdemes alaposan végigolvasni a levelet, hiszen előfordulhat, hogy valaki félreértelmezi az írottakat Forrás: Origo

A levél végén feltüntetett információ szerint nem kötelező fizetni, a dokumentum csupán ajánlattételnek minősül. Ezt telefonon is megerősítette az Origónak a cég illetékese, majd hozzátette, hogy az előleg befizetése után, még a szerződés végleges megkötése előtt lehetséges kihátrálni a megállapodásból. Hangsúlyozta, hogy az oldal nem "átverés", nem beugratás, ők valós szolgáltatást nyújtanak.

Nyomatékosan felhívták a figyelmünket arra is, hogy ha rossz hírét keltjük a TeleHungary Kft.-nek, a szolgáltatásnak, vagy a Gogletarhely.com oldalnak, akkor jogi útra terelik az ügyet hitelrontás miatt.

Már 2011-ben is házaltak

Újabb telefonos érdeklődésre az is kiderült, hogy naponta 10-30 látogatója van a Gogletarhely.com-nak, amelynek ugyan nincs köze a Google-höz, azonban "ez is nemzetközi oldal, hiszen com-ra végződik a domainnév". Megtudtuk továbbá, hogy Bíró Szilvia magánszemélytől vették meg 2013-ban a domaint.

Rövid utánajárás után kiderült, hogy egy 2011-es fórumbejegyzés szerint Bíró Szilvia a World-Icon Kft. ügyvezetője volt. A fórumban mellékelt kép szerint már akkor is házaltak a Gogletarhely.com-mal és a webreklám-szolgáltatással. Az 2011-es levelet - amelynek formátuma szinte megegyezik a 2014-essel - a World Icon Kft. küldte ki postán.

A 2011-es szerződésben is nettó 35 ezret kért a World-Icon Kft. azért, ha valaki reklámozni akarta magát a Gogletarhely.com-on Forrás: Origo

Az is kiderült, hogy a Gogletarhely.com Szilágyi Bulcsú tulajdona, a domain bejegyzési dátuma pedig 2011. június 13. Szilágyi Bulcsút e-mailben kerestük meg, válaszleveléből kiderült, nem az övé a weboldal, csupán kérésre készítette el a Gogletarhely.com domaint.

Jogilag minden rendben

A TeleHungary Kft.-t 2013-ban alapították, a cég székhelye a budapesti Munkásotthon utca 5. szám alatt található, egy panelházban. A vállalat fő tevékenységeként az épületasztalos-ipari termék gyártását adta meg.

A cég tavalyi nettó árbevétele 3 187 000 forint volt az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgáltatása szerint.

Tudják-e, hogy szerepelnek

Jogilag, úgy tűnik, minden rendben van a szolgáltatás körül, viszont elképzelhető, hogy az adatbázisban lévők nincsenek tisztában azzal, hogy évek óta szerepelnek az oldalon.

A levél ráadásul úgy szólítja meg a címzetteket, mint régi partnereket. Ennek oka az lehet, hogy korábbi jogelőd rendelkezett az adatokkal, ezeket pedig a domainnel együtt megszerezte a TeleHungary Kft. Érdemes alaposan végigolvasni a levelet, hiszen előfordulhat, hogy valaki félreértelmezi az írottakat.

Nettó 35 ezerért reklámoznak

A Gogletarhely.com a kiküldött levélben azt írja: "...a mai világban elengedhetetlen a megfelelő reklám és a modern kor egyik leginkább használt, legdinamikusabb felülete az internet. Reklámoldalunk, a Gogletarhely.com évek óta szolgálja ki sikeresen Partnereit, népszerűsíti szolgáltatásaikat és biztosítja az online-fogaskerékben történő könnyebb és gyorsabb fellelhetőségüket."

Ha fizetünk, erre a honlapra kerülhet fel a cégünk. A világ itt önre talál! - állítja a fejléc Forrás: Origo

A portál szlogenje szerint a "világ itt önre talál!", a Gogletarhely.com pedig "Magyarország legtöbb adatbázisával rendelkező szolgáltatója".

Az egyszerű dizájnú weboldalon több kategóriába sorolva találhatóak a cégek. Adataik és elérhetőségük mellett pár soros leírást is közzétesz róluk a szolgáltató, képek és logók azonban nem szerepelnek mellettük. A szolgáltatás éves díja nettó 35 ezer forint.

Nem ismeretlen jelenség

Az elmúlt években számos panasz érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz olyan személyektől, akik küldeményt kaptak egy velük szerződéses jogviszonyban nem álló vállalkozástól - tudtuk meg Basa Andreától, a GVH szóvivőjétől.

A küldeményekben általában számlák, vagy számlákra megtévesztően hasonlító dokumentumok voltak, amelyek alapján a címzett azt gondolhatta, hogy a számára már teljesített szolgáltatás ellenértékét kell megfizetnie.

A közelmúltban például egy cég több mint nyolcvanezer hazai cégtulajdonoshoz küldte ki postán a magyar telefonkönyv megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint a közel harmincezer forintról szóló számlát, amely mögött azonban nem volt szolgáltatás. Ez utóbbi nyilvánvalóan csalás, amiért meg is bírságolták a céget.

Megtévesztő ajánlatok

Az Üzleti Szaknévsor Reklám-szolgáltató Kft. 2011. január 1-jétől 2012. április 12-ig a weboldalán történő megjelenítésért díjbekérő számlának tűnő ajánlatot küldött vállalkozásoknak.

A GVH a Szakmai Névsor Szolgáltató Kft. 2011. április 3-tól 2012. január végéig terjedő időszakban eljuttatott küldeményeit is vizsgálta, amelyben saját adatbázis-szolgáltatására vonatkozó ajánlatát számlaként tüntette fel.

Hasonlítanak egy számlára

A vizsgálatok folyamán bebizonyosodott, hogy ezeknek a vállalkozásoknak az ajánlatai alkalmasak voltak a megtévesztésre, mivel rendkívüli módon hasonlítottak egy számlára. Ezzel azt a látszatot keltették a címzettekben, hogy egy már korábban megkötött szerződés alapján kibocsátott számlát kaptak, így sok esetben gyanútlanul kiegyenlítették a számlát, azonban ezzel megrendelték a szolgáltatást.

A vállalkozások a fenti magatartásukkal megtévesztő reklámozási gyakorlatot folytattak,
ezért a GVH bírságot szabott ki rájuk.

14 ezer "partner"

A weblapon több kategóriában - biztonságtechnika, ajándék, kereskedelem stb. - cégnév szerepel, őket partnereként aposztrofálja a TeleHungary Kft, a pénzügyi igazgató szerint megközelítőleg 14 ezerre tehető az adatbázisban szereplők száma.

A feltüntetett vállalatok közül találomra felhívtunk a Copy Depo Kft.-t, amely nem tudott arról, hogy cégük szerepelne vagy tárhellyel rendelkezne a Gogletarhely.com-on, és nem is fizettek a TeleHungary Kft.-nek, sem jogelődjének.

Az Alarm Sensor Bt. is meglepődött, miután tájékoztattuk őket arról, hogy partnerként szerepelnek a Gogletarhely.com oldalon. Eddig őket sem keresték meg az ajánlattétellel.

Olvasónk cégét sem találtuk meg a weboldal keresőjével az adatbázisban.

Lehet, hogy fizettek

Tovább nem telefonáltunk, és természetesen valószínűsíthető, hogy vannak olyan cégek, amelyek tisztában vannak a fentiekkel, korábban megadták adataikat a TeleHungary Kft. jogelődjének, fizettek a szolgáltatásért.

Elméletileg azonban az is előfordulhat, hogy valaki egyszerűen összegyűjtötte és tudtuk nélkül felmásolta adataikat a weboldalra, most pedig szeretné haszonra váltani a befektetett munkát a kipostázott számla és ajánlattétel révén.