Rekordszámban jelentkeztek az ELTE új gazdasági képzéseire

Vágólapra másolva!
A felvételi jelentkezési adatok alapján máris az országos intézményi mezőny harmadik helyét foglalhatják el az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének újonnan induló alap- és mesterszakjai. A várhatóan száz fő fölött induló évfolyamok képzésében kulcsfontosságú szerepet kap az angol nyelv és a magas színvonalú, innovatív oktatás.
Vágólapra másolva!
Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Bár a terület néhány kisebb szakja évtizedes múltú az ország vezető egyetemén, valamint a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ ELTE-hez kerülése is hozott ilyen szakokat, a gazdaságtudományi terület átfogó megerősítéséről csak tavaly májusban döntött az intézmény szenátusa. Ekkor az ELTE jelentős képzésfejlesztési programot kezdett a gazdaságtudományi képzési területen, amely 2018 szeptemberétől már tízféle alapszak, kilencféle mesterszak, továbbá négyféle felsőoktatási szakképzés indítását jelenti az ELTE budapesti és szombathelyi képzési központjaiban. Kilenc hónappal később - most februárban - már közel ezren jelölték meg első helyen az ELTE valamelyik gazdasági szakját, megnégyszerezve az előző éves adatot. Mindez páratlan növekedési ütem a hazai felsőoktatásban.

„A piac rendkívül pozitívan fogadta az ELTE új gazdasági szakjait. Bár az idő rövidsége miatt ismertségünk még messze nem lehetett teljes, akik alaposan átnézték képzési kínálatunkat, nagy arányban minket is választottak” – mondta Ormos Mihály egyetemi tanár, az újonnan alakult Gazdálkodástudományi Intézet (GTI) igazgatója. Hozzátette: „Innentől már nem a növekedés az elsődleges, az idei felvételi számok nagyjából kétszerese a távlati cél. Kevesebb szakkal és alacsonyabb létszámokkal tervezünk, mint a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), viszont innovatív képzésre és a legmagasabb színvonalra törekszünk.”

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Valóban, az ELTE 2018-as jelentkezési adatai a gazdasági képzéseket kínáló több mint húsz intézmény mezőnyében a 3. helyet jelenthetik a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a BCE után. A jelentkezők pontszámai és az oktatói kör alapján viszont már rögtön az első kettőben lehet az ELTE.

Az ELTE-n a gazdálkodási és menedzsment, a nemzetközi gazdálkodás, valamint a kereskedelem és marketing alapszakok várhatóan 100 fő feletti évfolyamokkal indulnak majd, ezt követi a pénzügy és számvitel, majd az alkalmazott közgazdaságtan. Mindegyik alapszaknál kiemelt szerepet kap az angol nyelvű oktatás, több képzés és tantárgy angol nyelven is elérhető. Ezek a képzések nappali munkarendű, állami finanszírozású és önköltséges formájú szakok.

Az alapszakok összlétszámával nagyjából azonos a mesterképzéseknél a vezetés és szervezés szak, amely 165 fős első helyes jelentkezéssel tarolt, de magas jelentkezési számokat hozhat a pénzügy, a számvitel, a (BCE-vel közös) biztosítási és pénzügyi matematika, valamint az exkluzív MBA szak is.