Vágólapra másolva!
A Magyar Autóklub az autós társadalom erkölcsi és pénzügyi támogatására számít a mobil telepítésű benzinkúthálózat bevezetéséhez. A nonprofit vállalkozás az egyesület eddigi legnagyobb autós érdekvédelmi akciója lehet.
Vágólapra másolva!

Az Autóklub az irreálisnak tartott benzinárak ellen nyugat-európai mintára könnyűszerkezetes benzinkúthálózat építésébe fogott. Előzetes kalkulációik szerint a mai benzinárnál mintegy 10-15 Ft.-tal olcsóbban tankolhatnának náluk az autósok. Megtakarítanák a beruházási és az üzemeltetési költségek nagy részét, és az egész vállalkozás nonprofit módon működne.

Kizárólag az autósok pénzügyi hozzájárulásaiból, úgynevezett pártolói díjból kívánják a beruházást megvalósítani - mondta Gyulainé Tóth Zsuzsa, az Autóklub jogi irodájának vezetője. Ha az egymillió autótulajdonos befizetné az öt liter benzin árának megfelelő összeget, az összegyűlő több mint egymilliárd forintból mintegy 100 kút épülhetne. A befizetéseket a 11702036-20673842 számú bankszámlára várják, csekkeket az Autóklubnál lehet kapni. Később az autósok levásárolhatják a támogatást.

Angliában működnek ilyen mobil kutak, igaz, nem nonprofit módon. Gyulainé Tóth Zsuzsa bízik a sikerben, mégsem gondolja, hogy hálózatuk a meglévő benzinkutaknak komoly konkurenciát jelentene. A vegyes kiskereskedelemben is megfér egymás mellett a diszkont áruház is, meg az exkluzív üzlet is. Már tárgyalnak az engedélyező hatóságokkal és a kivitelezőkkel, jó esetben ősszel üzembe állhatnak az első kutak.

Gedei Tibor

(Népszava)