Négyszeresére nőhet a három- vagy többgyermekes családok adókedvezménye

Vágólapra másolva!
Jövő évtől négyszeresére nőhet a három- vagy többgyermekes családok adókedvezménye, amely kiterjeszthető lenne a magzatokra is. A fiskális elképzelések között két új, a jelenlegi szabályozásnál kedvezőbb társasági adónem is szerepel. Az adórendszer jövő évi változásainak tervezetét a pénzügyminiszter rövidesen a kormány elé terjeszti.
Vágólapra másolva!

Az adórendszerben a jövő évre javasolt módosításokkal folytatódik a gyermekes családok helyzetének javítása: körülbelül ötvennégymilliárd forint fordítható a gyermekes családok támogatására, továbbá az átlagos adóterhelés csökkentésére. Ez utóbbi 0,1 százalékponttal, 20,7 százalékra mérséklődne.

A családi kedvezmény a jelenlegi mértékhez képest az egy- és kétgyermekes családok esetében gyermekenként havi 4000, a három- és többgyermekeseknél gyermekenként havi 9000, a fogyatékos eltartottak esetében pedig havi 8600 forinttal nő majd. A családi kedvezményt a megszületett gyermekkel azonos mértékben kívánják kiterjeszteni a fogantatást követő 91. naptól a magzatokra is.

A személyi jövedelemadóban néhány további módosítás a tőke- és a pénzpiaci ügyleteket érinti: a nulla kulcs várható megszüntetése miatt adót kell fizetni a tőkeszámlára helyezhető értékpapírok árfolyamnyeresége után

A társasági adó és az osztalékadó területén több mint tízmilliárd forintos terheléscsökkenéssel lehet számolni. A mikro-, a kis- és a középvállalkozások járnának legjobban a társasági adóra vonatkozó szabályozás módosításával: az egyösszegű leírás értékhatára harmincezer forintról ötvenezer forintra emelkedne, a két év alatt leírható tárgyi eszközök értékhatára pedig duplájára, kétszázezer forintra nőne.

(MTI)