<P>Több mint 40 milliárdos többletkiadásra számít az ÁPV Rt.</P>

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek az idén több rendkívüli kiadása is lesz: a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) tőkeemelésére 32 milliárd forintot fordítanak, és a gázközmű-vagyonnal kapcsolatban is csaknem 10 milliárd forintos többletkiadás várható. A nem várt kiadások miatt az ÁPV Rt. a költségvetési törvény módosítását kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója a vagyonkezelő elmúlt fél évéről szólva elmondta, hogy a magánosításokkal kapcsolatos stratégiák kidolgozása mellett a tb-vagyon értékesítése, a kormányzati döntést igénylő nagyobb tranzakciók előkészítése és a kisebbségi portfólió tisztítása határozta meg a társaság tevékenységét. Az ÁPV Rt. a megadott határidőkre elkészítette a Hungaropharma, az Antenna Hungária és a Malév privatizációs stratégiáját, amelyekről a kormány hozza meg a véső döntést.

Gansperger elmondta, hogy az év első hat hónapjában 28,3 milliárd forintot tettek ki a társaság bevételei, amiből 10,1 milliárd forint volt az osztalékbevétel. A kisebbségi részesedések értékesítése összesen 149 millió forintos bevételt eredményezett.

Az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a társaság a tavaly megkezdett differenciált osztalékpolitikáját idén tovább folytatta, így az osztalékelvonás mértékénél a társaság aktuális gazdasági helyzetét vették figyelembe. Az ÁPV Rt. hozzárendelt vagyonába tartozó cégek adózás előtti eredménye tavaly 192 milliárd forint volt, míg nettó értékesítési árbevételük elérte a 2225 milliárd forintot.A tavalyi évre megállapított osztalék az előző évi 8 milliárd forint helyett 11,9 milliárd forint lett, míg a ténylegesen befolyt osztalékbevételek összege az első hat hónapban 10,151 milliárd forintot tett ki.

A tb-vagyon értékesítéséről szólva Gansperger Gyula elmondta, hogy ebből 9,5 milliárd forint bevételhez jutott idén az ÁPV Rt.

Az elnök-vezérigazgató szólt arról is, hogy az eredménytelen pályázat után az ÁPV Rt. ősszel újból kísérletet tesz az MTV Rt. Szabadság téri székházának értékesítésére.

(MTI)